Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionärerna saknar sin ”Fixar-Malte”

”Fixar-Malte” är borta från Sandviken. Ett stort misstag menar kommunens pensionärer. Nu går de samman för att få tillbaka hemhjälpen.


– Hjälpen är positiv för alla, kommunen sparar pengar och pensionärerna slipper skador, säger Ove Johansson, ordförande i SKPF i Sandviken.

Medlemmarna i PRO, SPF och SKPF är besvikna på att ”Fixar-Malte”, som bestod av två plusjobbare, har försvunnit. Nu går de tre pensionärsföreningarna ihop för att rädda hemhjälpen för de äldre.

– Hjälpen har betytt hemskt mycket för de äldre som inte klarar allt själva. Kan de få hjälp med att sätta upp gardinerna slipper de klättra på stolar eller på andra sätt ramla och skada sig, säger Ove Johansson, ordförande i SKPF i Sandviken.

I ett brev till kommunen och landstinget kallar de nedläggningen av ”Fixar-Malte” för ”ett stort misstag”. Anledningen är bland annat att just antalet fallolyckor bland äldre är många och att de kan undvikas - om äldre får hjälp.

– Tjänsten är en ren investering för kommunen och landstinget. Ett par fallolyckor på ett år och de har redan sparat in pengarna de två tjänsterna kostar. Kommunen tittar bara kortsiktigt, men långsiktigt kan ”Fixar-Malte” resultera i lägre kostnader, säger Ove Johansson.

Pensionärsföreningarna är inte ensamma om att vilja ha kvar hemhjälpen, menar Torbjörn Rönnkvist, s, äldreomsorgsnämndens ordförande.

– Nämnden tycker att det här är en viktig och bra tjänst. Det pågår en utredning för att se om det är möjligt att etablera den igen, säger han.

Än så länge har ingen diskussion förts med landstinget om att dela på kostnaderna, men det är inte omöjligt, enligt Rönnkvist.

– Vi får se om vi får någon signal från dem nu när de fått brevet, säger han.