Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionärsuthyraren har orderboken full

Folke Rahm anade aldrig vilken dammlucka han öppnade när han annonserade efter pensionärer som ville jobba extra.


– Jag blev nedringd, berättar Folke Rahm, som i dag ett drygt år senare

har närmare
300
arbetsvilliga pensionärer i sitt företag Hyr en pensionär.

– Väldigt många pensionärer är jättepigga och vill ha något att göra, men vill inte känna sig låsta. Och de ska inte behöva gå efter klockan längre, de ska ha frihet att bestämma själva, menar Folke.

På skrivbordet framför honom ligger två pärmar och en plastmapp med akuta uppdrag från privatpersoner och företag som vill ha hjälp, helst omedelbart.

– Det är hur mycket jobb som helst, säger han och ser väldigt nöjd ut.

Han är övertygad om att idén att hyra ut pensionärer för olika uppdrag är en synnerligen samhällsnyttig insats. En pensionär som känner sig behövd och efterfrågad belastar inte sjukvården i första taget.

– Känner man att man gör nytta då håller man sig frisk, konstaterar Folke, som själv aldrig låtit sin tidigare hjärtinfarkt och höftledsoperation inkräkta på arbetslusten.

Arbetsglädjen är den största glädjen menar 67-årige Folke, som förr hade eget byggföretag.

Han är i gång från tidig morgon till kvällen. Måndag och fredag jobbar han hemifrån huset i Bollnäs, tisdag till torsdag är han i Gävle på det nyöppnade kontoret.

– Jag dagpendlar med tåg, det kostar bara 180 kronor i månaden på pensionärsbiljett. Det är ju vad det skulle kosta att ta bilen en dag fram och tillbaka.

Hemma i Bollnäs går en granne ut med taxen Ture på dagarna och på kvällarna väntar Ture otåligt på att husse ska komma hem.

Folke själv är ett levande exempel på en pigg pensionär, förutom det egna företaget är han aktiv i missionsförsamlingen, sitter i styrelsen för ett studieförbund och är ordförande för en camping. Dessutom är han ordförande i nystartade ideella föreningen Seniorkraft i Sverige med de tjugotal pensionärsuthyrningsföretag som finns i dag som medlemmar.

Tar inte hans pensionärer jobben från ungdomarna? Folke slår ifrån sig frågan med kraft.

– Det här handlar om enstaka uppdrag som varar ett par timmar, ett par dagar eller möjligen ett par veckor. Pensionärer kan tillföra ett företag mycket kompetens och yrkeserfarenhet, men ungdomen har ju kraften och entusiasmen, det kan vi aldrig slå.

Än så länge står privatkunderna för 70 procent av uppdragen och företag för 30 procent. Men företagen är på väg att få upp ögonen för hans pensionärer, konstaterar Folke.

– Jag har hittills träffat och intervjuat varenda pensionär som sökt uppdrag. Jag vill veta så mycket som möjligt om dem. Och vilken kompetensbank vi har i dessa pensionärer, det är makalöst!

Han har aldrig sagt nej till nån sökande hittills, däremot har han rensat bort en handfull som inte skött sig på de uppdrag de fått.

Timtaxan är 290 kronor, pensionären får antingen 100 kronor i timmen eller 125 kronor. Den högre summan får hantverkare med egna verktyg.

– Själv har jag tagit ut lön två gånger på den här tiden, inkomsterna går främst till företaget, det är viktigare, säger Folke.