Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionsförsäkringar vid skilsmässa

Annons

Jag och min man ska skiljas. Han har ett antal privata pensionsförsäkringar, som han säger inte ska ingå i bodelningen, men jag har hört att de ska det.

Vad är det som gäller?

 

Äktenskapsbalken trädde i kraft den 1 januari 1988 och frågan om privata pensionsförsäkringar ska ingå i en bodelning eller inte har ändrats ett par gånger.

Vid införandet av äktenskapsbalken skulle inte privata pensionsförsäkringar ingå i en bodelning. Detta ändrades sedan så att privata pensionsförsäkringar skulle ingå, helt eller delvis, om det med hänsyn till äktenskapets längd, makarnas ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt skulle vara oskäligt att undanta dem från bodelningen.

Sedan ändrades äktenskapsbalken igen och från den 1 januari 1999 gäller att privata pensionsförsäkringar ska ingå i bodelningen i samband med skilsmässa, men kan vid oskälighet undantas helt eller delvis.

När man prövar om en privat pensionsförsäkring ska undantas från bodelningen måste man göra en helhetsbedömning av makarnas förhållanden. Hur den bedömningen går till eller vilka omständigheter man då ska ta hänsyn till finns inte plats att här gå in på.

Sammanfattningsvis, som svar på din fråga, så ska privata pensionsförsäkringar ingå i bodelningen, men kan vid oskälighet, helt eller delvis, lämnas utanför bodelningen. Makarna kan dock själva komma överens om att privata pensionsförsäkringar inte ska ingå i bodelningen eller att de enbart delvis ska ingå.

Vad som sagts om privata pensionsförsäkringar gäller även pension på grund av avtal enligt lagen om individuellt pensionssparande.

Mer läsning

Annons