Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per Hagman: "Man är bra på att vara fattig"

Han studerar vårfåglar och skyr sociala medier. Författaren Per Hagman, en gång Sveriges äldsta tonåring, ser sig numera som landets yngsta pensionär. Men han är också "evighetsgäldenär".

Han skiner upp vid kafébordet, närmast lite stolt. Länge var han bara "kvalificerat insolvent".

– Det var också vackert men evighetsgäldenär är ju som att få guldmedaljen på något sätt. Man är bra på att vara fattig.

Framför allt ser han poetiska kvaliteter i juridiska titlar vars innebörd skulle få många andra att duka under. I Per Hagmans nya och självbiografiska bok "Allas älskare, ingens älskling" ger det privatekonomiska haveriet dessutom dramaturgisk struktur och nerv i berättelsen om hans kringflackande liv: Tunis, Nice, Palermo, Marstrand och Lampedusa, men också ständiga återkomster till julfirandet med pappa i det gamla skolhuset på Västgötaslätten utanför Töreboda.

LÄS MER: Vad tyckte AB Kultur? Per Hagmans bok recenseras här.

När kassan tryter säljer far och son serietidningar på loppis. Mössen letar smulor på golvet och dimman ligger tung även inomhus. Fadern, frilansare i biståndsbranschen, rostar på etiopiskt sätt kaffebönor i stekpanna och när de dessutom hittar farfars gamla strykjärnssamling i ett fallfärdigt uthus får man som läsare bilden av en avslappnad tillvaro inte helt olik tv-serien "Albert och Herbert".

– Ha ha, faktum är att jag för några år sedan också gjorde den associationen. När jag satt i Nice laddade jag ner en hel säsong som jag tittade på. I min barndom älskade jag ju "Albert och Herbert".

"Alla blir saliga på sin egen tro, tunna band heter min" skriver Per Hagman som ett återkommande mantra. I stället för trygghet och materialism hyllar han tillfälliga vänskaper på den franska gubb- och alkisbaren Nautic.

Vart han än kommer är det i de små sammanhangen som han ser människor bli stora. Själva uttrycket, tunna band, har han lånat från en kvinnlig forskare intervjuad om mätbart positiva effekter av småprat på äldreboenden.

– Ibland uppfylls man av en känsla av att allt hänger ihop så fint, och att man är en del i något, och sedan kan man lika gärna nästa dag tycka att man är helt ensam och att ingen bryr sig om en.

Kärleken till det fria nomadlivet löper genom hela hans författarskap, men i den nya boken visar det sig att han inte skulle kunna äga något hem ens om han verkligen ville. Per Hagman är försatt i personlig konkurs.

På 80-talet köpte hans pappa en etta åt honom vid Odenplan i Stockholm. När fadern, under pågående finanskris, hamnade på ekonomiskt obestånd blev han tvungen att sälja med förlust.

Skulden på 150 000 kronor plus en fast ränta på 13 procent skrevs över på sonen, då timanställd diskare på Hard Rock Café.

Inkassoföretagets krav vägrar han fortfarande att kännas vid, och någon skuldsanering kan inte göras så länge han saknar regelbundna inkomster.

Per Hagman kan därmed varken ha bankkonto eller betalkort. I ett alltmer kontantlöst Sverige måste han be sina kompisar köpa tågbiljetterna.

– Men nöden är ju uppfinningarnas moder som det heter. Det finns något som är lite stimulerande och lite spännande i att behöva tänka i okonventionella banor.

Men kan inte dina läsare starta en insamling och göra dig skuldfri?

– Om jag nu hade så många rika fans skulle jag förbjuda dem. Jag är inte skyldig de här pengarna, jag underkänner inkassobolagets krav. Det är inte rättmätigt, det är bedrägeri – i alla fall enligt mig.

Så här kommer det alltså att vara?

– Ja, men tack och lov har jag vänner.

Även om Per Hagman har skrivit en självbiografisk bok finns det mycket som han vägrar prata om. Exakt hur han finansierar tillvaron berättar han till exempel inte. Inte heller vill han avslöja något mer kring det som för hans trogna läsare måste vara närmast en chock: Han får ett barn.

– Jag är mån om att vara med min dotter mycket och jag har en fantastisk relation till henne, det är sannerligen inget tunt band, det är ett mycket vackert ankare.

LÄS OCKSÅ: "Per Hagman är en alldeles utmärkt författare"

__________________________________

FAKTA: Per Hagman

Född: 1968.

Bor just nu: "Jag är kvar till på onsdag, sedan blir det mest Marstrand."

Senaste läsupplevelse: "Kejsarn av Portugallien" av Selma Lagerlöf, som jag återupptäckt."

Familj: "Det finns ju ett modernt begrepp som heter stjärnfamilj, jag har min egen variant av en sådan som är alltför lång för att redogöra för här."

Sysselsättning: Författare och krogarbetare.

Övrigt: Jobbade på 90-talet på svartklubben Frihetsfronten i Stockholm tillsammans med bland andra Mats Hinze, blivande OS-bombare, Anders Borg, blivande finansminister och Christian Gergils, blivande hästpsykolog.

Böcker i urval: "Cigarett" (1991), "Pool", (1993), "Skugglegender" (2000), "Att komma hem ska vara en schlager" (2007), "Vänner för livet" (2011).

Kommande skrivprojekt: "När man skrivit om sig själv som nu blir det ju en baksmälla. Nu längtar jag bara efter fiktion, men sedan får vi se vad det blir."