Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Persbrandt strålande i Beckfilm nummer 25

Beck – I stormens ögaFilmstaden, GävleRegi: Harald HamrellMedverkande: Peter Haber, Mikael Persbrandt, Kirsti Torhaug med flera

Vad är det som får Gävleborna att fylla salongen när den nya ”Beck” har premiär? Det kan knappast vara att de inte har fått nog, det här är den 25:e filmen i serien.

Jag måste erkänna att jag har sett en och annan "Beck”, oftast aldrig hela filmer, bara brottstycken. ”Beck” är söndagsångest för mig.

Men om vi nöjer oss med att konstatera att det uppenbarligen finns ett intresse, och går vidare med denna senaste episod, är det en av de mer spännande delarna i serien som vi får se.

Beck själv figurerar bara i utkanten. I centrum står i stället Gunvald Larsson, som träffar en gammal älskarinna av en slump, och ett tag efter detta hör hon i desperation av sig.

En bränd kvinnokropp hittas. Kopplingar till miljöterrorister finns, och Säpo är ute efter Gunvald.

För oss är det roligt, eller skrämmande, beroende på perspektiv, att upplösningen utspelas i våra trakter: Forsmarks kärnkraftverk. Terroristernas krav är att en antikärnkraftfilm ska visas i tv; med ”Beck – I stormens öga” uppfylls detta syfte, då Forsmarks torn kastar en obehaglig skugga efter att ha sett filmen.

”Beck” är snyggare än vanligt. Och då menar jag filmen, inte Peter Haber. Om det hade varit en film utan hela ”Beck”-seriens bagage hade jag kanske höjt betyget ett snäpp, men franchiset – serieproducerat, billigt, sjabbigt – tynger ner filmen.

Mikael Persbrandt är emellertid strålande när han iklär sig Gunvalds fina kläder och karga humor.