Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personalchefen tycker inte att ökningen av sjukfrånvaron är "alarmerande"

I oktober i år var sjukfrånvaron bland de kommunanställda i Sandviken 50 procent högre än samma månad 2011.
– Men ökningen är inte så alarmerande som man kan tro när man läser rubriker i tidningarna, säger Maria Östgren-Forsberg, personalchef i Sandvikens kommun.

Hon tycker att debatten delvis präglas av överdrifter.

Visserligen visar den senaste statistiken att sjukfrånvaron bland kommunens anställda inte varit så hög sedan 2007.

Men det är ändå betydligt lägre tal än i början av 2000-talet, konstaterar personalchefen.

Läs också: Lärarfacket varnar för "tickande bomb".

Hon tror att den höga medelåldern – 48 år – kan vara en orsak till ökningen under de senaste åren.

Hon pekar också på att den psykiska ohälsan ökar i hela samhället, inte bara bland de kommunanställda i Sandviken.

– Vi vet inte riktigt varför det ökar så mycket. Det kan väl delvis ha att göra med stressen i jobbet, säger Maria Östgren-Forsberg.

Sjukfrånvaron är högre och ökar mest i människovårdande yrken, som i vård och omsorg och förskola. Det är arbetsplatser där kvinnor dominerar vilket avspeglas i att sjukfrånvaron bland kvinnorna är dubbelt så hög som bland männen.

– Eftersom 85 procent av kommunens anställda är kvinnor så märks det i statistiken, konstaterar Maria Östgren-Forsberg.

Hon framhåller att Sandvikens kommun har sjukfrånvaron "ständigt i fokus" och lyfter fram några exempel på förebyggande insatser:

Företagshälsovården har regelbundna möten med förvaltningarna och stödjer cheferna. En hälsoutvecklare finns på personalkontoret. Personalen får gå på yoga, chigong, stresskola med mera.

– Personalen får träna och bada på Parkbadet till reducerat pris, säger hon och pekar på friskvårdens betydelse.

Hon beskriver också en "strukturerad rehabprocess" som bland annat innebär att chefen håller kontinuerlig kontakt med den sjukskrivna och ansvarar för att sjukdomsorsaken utreds.

I april nästa år börjar Arbetsmiljöverkets nya anvisningar att gälla. De ställer tydligare krav på arbetsgivaren att motverka "ohälsosam arbetsbelastning".

– Jag tror att det innebär att vi måste titta mer på organisationen på arbetsplatserna, säger personalchefen.

I vilken mån tror du att bemanningen, hur många man är på en avdelning, medverkar till stress som kan leda till sjukfrånvaro?

– Det kan bli som en ond cirkel. Om man går kort och många är sjuka så måste man ta in vikarier och då ska de som kan arbetet också skola in vikarierna. Det ökar stressen, säger hon och konstaterar att stor frånvaro och många vikarier innebär ökad arbetsbelastning.

Hon vill dock också lyfta fram att majoriteten av de anställda sällan är sjuka. 62 procent av kommunens anställda har inte varit sjuk en enda dag på ett kvartal.

– De som är sjuka tenderar vara sjuka längre tid, säger hon.

Läs också: Anna Norling om vad som kan göras åt sjukskrivningarna.

Sandviken kommun har drygt 2 800 fast anställda och cirka 200 visstidsanställda (räknat som årsanställda). I augusti hade man dessutom drygt 500 timanställda.

Tre fjärdedelar av de anställda jobbar inom omsorgs- och kunskapsförvaltningarna, de förvaltningar där sjukfrånvaron är högst.

FAKTA OM SJUKFRÅNVARON:

Kommun, 2012 / 2013 / 2014 / okt 2014 / okt 2015

Gävle, 5,5 / 5,8 / 6,3 / 5,7 / 6,0

Sandviken, 5,6 / 6,6 / 6,8 / 7,3 / 7,9

Hofors, 5,3 / 6,1 / 6,0 / 6,4 / 6,8

Ockelbo, 4,7 / 5,4 / 7,2 / 7,9 / 7,0

Siffrorna visar sjukfrånvaro i procent av sammanlagd ordinarie arbetad tid (kommunal verksamhet). I Sandviken var sjuktalen i oktober 2015 11,5 inom omsorgsförvaltningen, 9,0 inom förskolan och 5,1 i gymnasieskolan.