Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen missbrukar rökförbud

Moderatpolitikerna Birgittha Bjerkén och Maj-Britt Åhrman vill att landstinget genomför nolltolerans mot rökning. ”När man är på sjuk- besök ska man inte behöva utsättas för röklukt”, skriver de bland annat.

Annons

10 oktober 2007 lämnade undertecknade in en motion till Landstinget Gävleborg om att göra Gävle sjukhus rökfritt.

Motionen avslogs vad gällde förslagen om totalt rökförbud inom sjukhusområdet samt att rökning för personalen inte heller var tillåten på raster. Vårt tredje förslag om att Landstinget Gävleborg aktivt går in med stöd till personalen för rök/snusavvänjning, mottogs dock välvilligt.

Landstinget Gävleborg har en bra tobakspolicy som gäller från och med 1 januari 2005. Policyn har under dessa fyra år medfört ett minskat rökande, men en utvärdering visar att efterlevnaden är långt ifrån total.

Utvärderingen visar också att personalen röker under arbetstid och det kan säkert bekräftas av många anställda.

Vi anser att när man är sjuk och ligger inne på sjukhuset eller är på ett sjukbesök ska man inte behöva utsättas för tobaksrök/röklukt. Många patienter tål inte röklukt och ska inte behöva må sämre bara för att personalen röker.

Varför ska patienter och besökare behöva möta personal som har röklukt i kläder, hår och andedräkt?

Det är inte heller trovärdigt när man ser personal från avdelningar, som arbetar med barn och ungdomar, stå och röka på ej tillåtna platser. Vilket budskap förmedlar man då till sina patienter?

Mycket har hänt i omvärlden i denna fråga under de gångna åren. Det har bland annat varit mycket i media angående rökning/rökförbud i andra landsting och kommuner.

Annons