Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personalkrisen fortsätter: Ambulanser kommer att ställas även under hösten

Massuppsägningar i protest mot den omtalade jourtjänstgöringen och personalbrist och ställda ambulanser som följd. Allt detta bäddade för en krisartad sommar inom ambulansen i länet. Nu menar Region Gävleborg att sommaren gått bra trots kaoset – men den akuta personalbristen kommer hålla i sig i höst.

LÄS MER: Massuppsägningar på ambulansen i Sandviken och Hofors – nästan halva personalstyrkan försvinner

Det är verksamhetschefen inom ambulansen, Simon Nilsson, som uttalar sig i ett pressmeddelande om den gångna sommaren. Pressmeddelandet går under rubriken "Bra sommar trots ansträngt läge" och innehållet är en granskning, som Region Gävleborg själva gjort, som visar att de haft en låg andel uppdrag med en så kallad "ledtid" på 20 minuter – det vill säga hur snabbt en ambulans kommer ut till en patient som larmat. De uppdrag som tagit längre tid än så har heller inte inneburit någon allvarlig risk för patienten, enligt regionens granskning. Arbetarbladet ringde upp Simon Nilsson för att höra närmare.

– Det vi menar med att sommaren har varit bra är att den tillgänglighet vi har haft och hur snabbt vi kommer ut på larm har varit i nivå med både 2014 och 2015 års resultat. De larm som tagit längre tid har förstås inneburit patientlidande, man kan ha smärtor i väntan på ambulans. I år har vi gjort journalgranskningar av alla fall med förlängd väntetid, något vi inte gjort tidigare och sett att det medicinskt inte fått några konsekvenser.

Ni säger att det har gått bra, men är det inte vanskligt att vara så sårbara som ni faktiskt varit med ett så tunt personalunderlag? Kan man kalla det bra?

– Tittar man på det ur ett patientsäkerhetsperspektiv så har det varit bra. Utifrån ett medarbetarperspektiv har det inte varit bra men "vanskligt" skulle jag aldrig att kalla det.

Att ambulansen klarat att hålla sina resultat i nivå med 2014 och 2015 är till stor del personalens förtjänst, berättar Simon Nilsson. Många har förskjutit sin semester till höst, tagit extrapass och övertidspass. Tidigare har förhoppningen från regionen varit att ambulansen skulle vara tillbaka i full drift till hösten – men så blir det inte. Anledningen är bland annat att ambulansmedarbetare som skjutit på semestern nu går på ledighet.

LÄS MER: Ambulanser ställda på grund av personalbrist

– Vi trodde att vi skulle kunna återgå till full drift till hösten men vi kommer fortsatt behöva ställa resurser. Det är ett bättre läge än det varit under sommaren, framför allt dagtid kommer vi ha bättre täckning.

Hur mycket bättre? Hur många bilar ställdes i sommar och hur många kommer ställas i höst?

– Den detaljen kan jag inte ge i dagsläget utan det är förstås en dialog som vårdenhetschefer och medarbetare måste ha framöver.

Utöver att det blir semestertider på höstkanten så behöver även nyanställda inskolning och i väntan på att de ska bli klara uppstår ett vakansbehov. Personalbristen kommande höst kommer att lösas på samma sätt som tidigare. Hyrsköterskor kommer att tas in från bemanningsföretaget Ambflex. Även vissa personalutbildningar kommer att dras in under hösten för att få fler bilar i drift.

– Vi måste självklart prioritera utifrån patientsäkerheten i första hand och då kan vissa utbildningar som inte är akut nödvändiga vänta.

LÄS MER:

Nya ambulanschefens ursäkt till personalen – ber om en ny chans

Regionledningen kallar till krismöte om ambulansen