Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalpool i Älvkarleby

I oktober drar serveringsutbildningen i gång. Syftet är att ge 10 arbetssökande chans till jobb.

Annons

Bakom idén står Josefin Ronnerfors som är destinationsutvecklare i Älvkarleby kommun. Under hösten 2014 startade hon en hemsida som heter "Möten i Älvkarleby". Det finns också en facebook-sida som heter likadant där hon berättade om möjligheten att delta i utbildningen.

– Efter att jag lagt ut informationen så dröjde det inte länge förrän kursen var fulltecknad, säger hon.

Deltagarna kommer utbildas i att servera och även i att kunna sköta en hotell eller konferensreception. Enklare sysslor som städning och bäddning kommer också ingå. Kursdeltagarna blir inte garanterade en anställning, utan det är timanställningar vid högsäsong och konferenser som blir aktuellt. Efter avslutad kurs får deltagarna hjälp att hitta en praktikvecka på en av de anslutna anläggningarna. Femton företag inom turistnäringen finns listade på hemsidan.

– I dag har vi en personalpool som består av tre personer. Efter utbildningen ska den vara på minst tio personer, säger Josefin Ronnerfors.

En av företagarna i Älvkarleby som utnyttjat personalpoolen är Patrik Eriksson som är vd för Älvkarleby turist och konferenshotell. Det är också på hotellet utbildningen kommer hållas.

– Jag tycker det här är ett bra sätt att få tag på extra personal vid större konferenser och under högsäsong. För de som är med i poolen är det också en bra väg in i arbetslivet. Det kan ju leda till en tillsvidareanställning om allt funkar, säger han.

Utbildningen bekostas av företagen som är anslutna till "Möten i Älvkarleby". En krona per bokad gäst eller konferensmedlem går till ett gemensamt utbildningskonto. Mat och andra råvaror som behövs för utbildningen står medlemsföretagen för.

– Det är bra att personalpoolen fylls på. Vi är ett femtontal anläggningar här i området, så ibland är efterfrågan stor, säger Patrik Eriksson.