Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Personval viktigare i EU-valen än i andra val”

Statsvetaren Henrik Oscarsson vid Göteborgs universitet vill inte överdriva betydelsen av sociala medier i politikernas personvalskampanjer.
Men han tror att personval är viktigare i valet till Europaparlamentet än i andra val.

Annons

Personvalen har haft större genomslagskraft i EU-valen än i andra val. 2004 personröstade 59 procent av väljarna, medan bara 22 procent av dem som röstade i riksdagsvalet 2006 utnyttjade möjligheten.

Statsvetaren Henrik Oscarsson tror att det beror på att det handlar om färre ledamöter och färre platser. Då tycker väljarna att det är viktigare att rätt person kommer in.

– De som kryssar sig in har ökat för varje Europaparlamentsval. Kanske blir det fem-sex stycken den här gången som faktiskt kryssar sig upp på valbar plats, säger han och tillägger att personen är viktigare än partitillhörigheten i EU.

– Det handlar mycket om att ha duglighet och talang och vara duktig på att förhandla. Parlamentsledamöterna har också fördelar om de är bra på språk och socialt nätverkande.

Henrik Oscarsson har noterat att många kandidater använder sig av sociala medier som bloggar och Facebook för att föra ut sina kampanjer. Han är dock inte så säker på att det får så stor betydelse.

– Alla val sedan 1998 har blivit utropade till internetval. Det har bara varit båg varenda gång.

Som exempel tar han forskning som visade att under en procent av befolkningen läste politiska bloggar inför riksdagsvalet 2006.

Henrik Oscarsson tror att de så kallade ”sociala medierna” har en tendens att bara nå ut till redan frälsta. Han menar att det hänger på att de som läser politikernas budskap på bloggar, Facebook och andra kanaler mobiliserar personer i sin omgivning.

– Man kanske pratar om klippet eller det som står i en blogg vid köksbordet eller länkar till det. Det är när någon man litar på som vän säger något som man lyssnar. Då får det betydelse, säger Henrik Oscarsson.

Mer läsning

Annons