Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pest, jul eller kolera?

/

Jag har inte riktigt förstått det här med julen. Jag förstår nämligen inte vad meningen med det hela är.

Annons

Anledningen till att vi firar jul sägs vara att det är dagen för Jesus födelse. Men sanningen är att inte en enda kotte har koll på när han egentligen föddes, så man har bara chansat litegrann. Själv är jag tveksam till om han verkligen ens finns.

Så därför firar vi en snubbe som inte existerar, på en födelsedag vi har hittat på till honom.
Och hur firar vi honom? Jo, genom att ge varandra massor av presenter.
Skulle vi inte skänka honom presenter eller en tanke om det är hans födelsedag vi firar? När jag fyller år ges det i alla fall inga presenter till min lillebror eller mamma.

Plötsligt duger det inte att bara ha en huvudrätt och ett tillbehör. Pommes frites och korv fungerar inte längre. Nej, nu måste vi ha tio olika sillar, korv, köttbullar och massor av andra tillbehör. Och jag gillar inte ens sill, eller någon av de andra 340 grejerna som serveras på ett julbord.
Sen ska det köpas julklappar till lillebror, mamma, mormor och massor av andra. Och oftast slutar det med en present som personen i fråga inte använder. Om man kollar på alla de leksaker min lillebror får varje jul, och sen hur många av dem han använder i slutet av januari tror jag att procenten på det är lätt under tio.

Och om det inte vore nog med all äcklig mat och onödiga julklappar så måste man även köpa massvis med julpynt. För om inte hela huset är rött och grönt har man inte den äkta julkänslan. Man ska ha ljusstakar i vartenda fönster och blomsterkransar på varenda dörr.
Så i slutändan har man lagt ner massor med pengar på mat man inte gillar, leksaker man inte leker med och onödiga ljusstakar som sedan ligger bortglömda i en låda tills nästa jul. Och som oftast hinner gå sönder dessutom.
Det känns ju för mig som om de där pengarna hade kunnat gå till en utlandsresa, pizza eller några biobesök i stället. Jag tror i alla fall att jag hade uppskattat det mer.

Men då kommer ju folk och klagar på min bitterhet och säger att julen är till för att man ska ha trevligt med släkt och bekanta. Men det motsätter jag mig också.
Jag har hela släkten inom 200 meter ifrån mitt hus. Räcker det inte med att vi ses var och varannan vecka hela året om?
Och hur trevligt har man när man tvingas att dricka liter efter liter av julmust man egentligen inte gillar och käkar brända pepparkakor som aldrig är lika goda som de köpta?

Nej, enligt mig känns det hela ganska kommersiellt och onödigt, och jag klarar mig nog utan hela grejen.
Fast mamma, om du läser detta, så vill jag fortfarande ha pengar och sådant i julklapp! För det är ju alltid roligt att få någonting i alla fall.


josefine.lande@skola.gavle.se

Mer läsning

Annons