Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Oskarson och Folkteatern planerar allkonstverk i Gävle

Regissören Peter Oskarson är tillbaka hos Folkteatern. Det är djävulen som lockar honom.

Men låt oss förklara närmare. Ett nytt stort teaterprojekt håller på att dras igång i Gävleborg. Eller allkonstverk, som det kallas i ett pressmeddelande. Folkteatern, Gävle Symfoniorkester och Peter Oskarson ska samarbeta.

Gasklockeområdet är spelplatsen man tänker sig.

I botten finns en idé om en modern gestaltning av den klassiska berättelsen om Faust – som säljer sin själ till djävulen.

Folkteaterns legendariska första teaterchef Peter Oskarson återvänder alltså tillfälligt till Gävle. Men tanken är att involvera ännu fler i det här verket. Att det inte enbart blir teater. Utan musik, konst, utställningar, debatter, allt möjligt.

”Vi har en dröm om att hela Gävle och Gävleborg möts och tillsammans på olika sätt reflekterar över de frågor som väcks av Fausts drama”, skriver Folkteatern i pressmeddelandet.

Därför bjuder man nu in till en inledande diskussion om planerna, i Gävle Konserthus lördag 18 januari. Såväl publik som institutioner, etablerade kulturaktörer och amatörer, är välkomna. Många har redan anmält sig.

Café Faust kallas arrangemanget, och Café Faust var, som kanske somliga minns, händelsevis namnet på Folkteaterns eget kafé på den tiden när man under Peter Oskarsons ledning höll till i Sjömanskyrkan.

Faust-dramat handlar inte bara om livets undergång utan också hoppet om en bättre framtid, aktuellt särskilt i vårt län, menar Folkteatern. Som vill väcka andras intresse genom den provocerande frågan:

”Vad händer om djävulen kommer till Gävleborg? Eller är hen redan här?”

”Faust i Jävleborg” kallas projektet. Än så befinner vi oss i ett förstadium, betonar biträdande teaterchefen Marcus Hellsten.

2015 blir det av. Eller i värsta fall inte. Något produktionsbeslut har ännu inte tagits. Detta betonar Marcus Hellsten också. ”Vi räknar pengar”, säger han.

Men storstilat och storslaget är målet. Han jämför med ett nytt teaterbiennalprojekt. Det finns en vision om att bygga gasklockeområdet till ett helt Faust-universum.

”Vi har haft diskussionerna under lång tid om att göra någonting sådant här tillsammans med Symfoniorkestern. Faust-temat kom som en idé från Peter Oskarson. Vi har redan oändligt med material”, konstaterar Marcus Hellsten.

Projektet ”Faust i Jävleborg” är påbörjat. Om själva allkonstverket slutligen blir verklighet, då låter det som att ingen Gävlebo kommer att kunna undgå att stå öga mot öga med djävulen.