Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter vill göra arenan till Sandvikenbornas vardagsrum

/
  • IDROTTSFAMILJ. Peter Kärnström är Sandvikens ”borgmästare” sedan 1 januari 2008. Fritiden delar han gärna med sönerna Sigge (på bilden) och Sixten. Just nu handlar det mycket om fotboll, bandy, innebandy och orientering.

Peter Kärnström är arbetargrabben som gjort hela klassresan och nu styr Sandvikens kommun från Stadshusets översta våning. Men ibland längtar han bort från politiken och tillbaka till jobbarkompisarna på verket i ämnesbehandling 67.

– Jag kan sakna kamratskapet och den konkreta arbetsinsatsen där man varje dag såg resultatet av det vi gjorde tillsammans, säger han.

Annons

Peter Kärnström är uppväxt i en arbetarfamilj med en svetsare som pappa och en undersköterska som mamma. Själv jobbade han skift på verket från det att han var 19 år till han blev 35.

Via fackligt arbete inom Metall kom den före detta rugbyspelaren in i kommunpolitiken. 1 januari 2008 ersatte han Stefan Hedin som den ytterst ansvarige efter en turbulent period där det hänt mycket i ett högt uppskruvat tempo men där konflikter och bråk också ständigt lurat bakom hörnen.

V ar det viktigt för dig att inte bli en ny Hedin?

– Nej, så tänkte jag inte. Men det var viktigt för mig att få till ett bra klimat eftersom allting går så mycket lättare om man kan prata med varandra och ha en dialog i stället för att riskera att få processer där politiken i slutändan avgörs i domstolar.

– Men när man väl fattar beslut är det exkluderande eftersom man då bestämt sig. Ibland måste man leda och göra saker i stället för att bara bli ett offer för omständigheterna.

Var femte elev i nian hade i år inte ens gymnasiebehörighet. Vad gör ni åt skolans misslyckande?

– Det handlar om en kombination av mer resurser och andra arbetssätt. Vi har satsat på skolan och har ambitioner att fortsätta satsa på skolan i kommande budgetar. Men det krävs också nya arbetssätt. Hur det ska gå till kan jag dock inte svara på i dag.

Hur ska Göransson Arena bli Sveriges största ungdomsgård och inte bara en bandyhall för 20 skattemiljoner per år?

– Det är viktigt att arenan blir Sandvikenbornas vardagsrum. Vi måste hitta en bra blandning mellan kommersiellt och icke-kommersiellt där ungdoms- idrotten får utrymme.

Vad vill du göra för småföretagaren som tycker det är tungt och trögt att ha med kommunen att göra?

– Jag kan förstå företagaren som tycker så. Vi måste bli bättre på bemötandefrågor både när det gäller företagare och andra invånare. Vi har pratat om att det ska finnas en dörr in och det måste vi jobba vidare med.

Varför är du rädd för att konkurrensutsätta kommunens äldreomsorg?

– Rädd är jag inte. Den valfrihet vi pratar om handlar om vad man vill få hjälp med. Men våra kärnverksamheter vill vi ha kontroll över. I kommunen är pengarna ett medel för att bedriva verksamhet. I privata företag är verksamheten medel för att göra vinst. Konkurrensutsatt verksamhet måste också vara konkurrensneutral när det gäller krav på heltidstjänster och meddelarfrihet.

Vad är det som får dig att brinna?

– När jag får vara med och påverka samhällsutvecklingen. Det som handlar om vilket samhälle vi vill leva i, hur vi överlever som stad och kommun, hur det arkitektoniskt ska se ut, hur människorna ska kunna få vara med påverka. Helt enkelt vad som är framtidens slaggsten och syren.

Mer läsning

Annons