Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Petgöra för Johanna och Emil

Kreativiteten flödade i Studie
främjandets gula trävilla på måndagen. Det var fullsatt när smyckestillverkning stod på schemat på Kulturveckornas tredje och sista vecka.

Annons

Solen lyser in genom fönstren och värmen i rummet är påtaglig när man kommer in från kylan utomhus. Här trängs barn, ungdomar och unga vuxna runt ett stort bord i mitten. Överallt står små fat med trådar, nålar och pärlor. Hantverkaren Ingegärd Erixon undervisar och ger inspiration.

– Här tillverkar vi halsband, armband och smycken till mobiltelefoner, berättar hon.

Johanna Rauman, 18 år, sitter och kämpar med att få in en tråd i ett pyttelitet nålsöga. Hon ska göra ett halsband som hon tänker behålla själv.

– Vi brukar göra smycken i skolan ibland också, det är jätteroligt. Jag brukar faktiskt oftast använda dem själv, säger hon.

På hennes handled sitter redan ett pärlarmband i glada gul-röda toner. För kompisen Emil Lindgren är det dock första gången. Pärlorna är väldigt små och ibland svåra att trä på, men ett fint, blått armband växer fram i hans händer.

– Jag ska också behålla mitt själv säger han.

På andra sidan bordet är julklappstillverkningen i full gång.

– Jag ska ge bort det till min mamma, säger Maria Lindberg och visar upp ett halsband i blått och silver.

Joel Eklund gör ett armband till sin mamma. De tycker båda att det är roligt att få pyssla.

Smycketillverkningen är en av flertalet aktiviteter under de så kallade Kulturveckorna som arrangeras varje år.

– De här veckorna är till för att visa var kulturen finns och att tydliggöra att den går att ta del av, säger kommunens kultursekreterare, Pia-Marit Ekström.