Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pettersson kontemplerar

Det finns tråkigare ting att vila blicken på än husfasader. De eggar fantasin. Vad händer där bakom?

Mats Pettersson har också låtit sig fascineras av husfasader i ett par av målningarna i den nya utställningen på Galleri Majoo. En av dem är öppen, med glödande gluggar till fönster som släpper in nyfikna blickar, den andra är sluten, som om ett skynke tillverkat av dimma har hängts över huset. De visar inte en enda människa, men ändå är de mänskliga. De lever.

Detta är en lugnare samling verk än de som han visade hösten 2011 på Galleri K, menar konstnären själv. Och nog är det en utställning som arbetar med skira toner. Mer kammarmusik än symfoniorkester. Även i de verk som antyder något hetsigare, som ”Livsvirvel” och ”Medvind”, finns i grunden en kontemplativ utgångspunkt.

Det är en utställning där det som dröjer sig kvar mer är detaljer snarare än hela målningar eller skulpturer. En ljuvligt melankolisk himmel, en grön färg som ilar till, en glansig och liksom colakladdig brunhet som värmer …

Här finns de stora målningarna, men också flera mindre inglasade, och nog är det så att Mats Pettersson behöver de stora ytorna för att komma till sin rätt. Dukarna som är fria förmedlar också en helt annan fysisk känsla än de som har stängts in bakom glas.

När han ställde ut senast fastnade jag för en bild som han kallade ”Man med lång käpp”, som visade en långsmal gestalt mot en svart bakgrund. När Mats Pettersson nu till den nya utställningen har jobbat med en serie skulpturer, är det som om den gestalten har blivit tredimensionell. Några utmärglade långskånkar fångade mitt i situationer som man ler åt. En har nyss förlorat och är ihopsjunken av uppgivenhet, en annan håller för öronen för att stänga ute världen, den tredje lutar sig obekvämt och konstlat mot en bänk.

Här finns en helt annan, mer komisk ton än i målningarna, en ton som konstnären gärna får utforska mer och som han själv verkar nyfiken på.

Denna utställning riskerar inte bilden av Mats Pettersson som en av våra mest sevärda lokala konstnärer, men den förstärker inte heller intrycket av hans begåvning.