Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pippi Långstrumps okända mamma

Alla barn mellan fem och nittiofem år vet att Pippi Långstrumps pappa var en stor och tjock sjökapten som hette Efraim. Och att han blev kung på en ö i Söderhavet sedan han spolats överbord vid ett skeppsbrott. Pippis mamma däremot, får vi inte veta någonting om. Mer än att hon sitter uppe i himlen och kikar ner på sin rödhåriga flicka genom ett litet hål.

Men har du bara liten gnutta barnslig fantasi kan jag avslöja att hon hette Jessie Simpson och kom från Gävle. Jessie var nämligen gift med kapten Långstrump och dog i mitten av trettiotalet – precis som Pippis mamma i Astrid Lindgrens världsberömda berättelse. Dessutom var hon känd för att alltid gå sina egna vägar – en egenskap som tydligen gått i arv till hennes påhittade dotter.

Vi låter historien börja 1883 när gasverket i Gävle fick en ny chef från England. Han hette John James Simpson och flyttade hit tillsammans med sin fru Maggie och parets fyra barn. Yngst i syskonskaran var Jessie Lovisa, som bara var ett och ett halvt år när familjen slog sig ner i Gävle.

Vid den här tiden låg gasverket mitt i stan, i Rådhusesplanaden, strax bakom teatern. Där hade också gasmästaren sin tjänstebostad. Sönerna Otto och Horace gick i en liten skola vid Storkyrkan medan Jessie och hennes syster Jeanie placerades i den fina Franska skolan på Nygatan.

1893 stod den första gasklockan färdig vid Stenebergskanalen. Och samma år flyttade både gasproduktionen och familjen Simpson till Brynäs.

När Jessie var 21 år gifte hon sig med den två år äldre Nils Lindström. Han titulerades stadsskrivare men blev senare kamrer vid Upsala-Gefle Jernväg. Paret bodde på Linnévägen i Villastaden och fick tre barn, varav den yngsta dog efter bara tretton dagar.

Äktenskapet knakade i fogarna och i början av 1913 lämnade Jessie sin kamrer och flyttade till Uppsala. Ett beslut som tyder på en pippilångstrumpsk självständighet i en tid då skilsmässor knappt var tillåtna och varje äktenskaplig separation måste godkännas av ett motvilligt domkapitel.

I september 1915 var skilsmässan klar och några år senare hittar vi Jessie Simpson – som hon nu åter kallade sig – som husföreståndarinna hos en förnäm dam i Enskede utanför Stockholm. Och det är nu kapten Långstrump kliver in i handlingen.

Egentligen hette han Karl Emil Petterson och var född i Sollentuna. Sjutton år gammal gick han till sjöss och trampade sedan däck i många år. Men på juldagsmorgonen 1904 var det slutseglat. Pettersons fartyg rände in i ett korallrev utanför Nya Guinea, sprang läck och försvann i djupet.

Men Kalle hade tur. Han spolades i land på en av Tabaröarna, där han blev väl mottagen av de människoätande invånarna. Allra bäst mottagen blev han av hövdingens unga dotter Sindu. Med henne fick han så småningom nio barn, som alla försågs med svenska namn som Elsa, Villy, Hans, Anna, Erik och Karl.

När den skeppsbrutne svensken några år senare efterträdde sin svärfar som öns ledare utropade han sig till kung Karl I Petterson av Simberi. Ön kallas också Fischer Island och om du lyckas hitta den på kartan (det är en liten obetydlig prick bland många andra små prickar öster om Nya Guinea) så upptäcker du att den är nästan helt rund och bara mäter ungefär tio kilometer i diameter.

Som statschef kontrollerade Petterson landets guldfyndigheter och eftersom han samtidigt ägnade sig åt lyckosamma affärer i kokosbranschen kunde han också leva som en kung.

Drottning Sindu dog 1922 och samma år begav sig Hans Majestät Petterson hem till Sverige för att söka sig en ny hustru. Det skulle vara en ”en vit och helst svensk kvinna, villig att upphöjas till prinsessa och vara hans ledsagarinna för de återstående livsdagarna”.

Karl, som nu var 47 år, hade inte satt sin fot i Sverige på tjugo år men gjorde omedelbart succé i Stockholms sällskapsliv och omsvärmades snart av giftaslystna damer. Kanske beroende på att han i pressen beskrevs som ”en utomordentligt präktig och rejäl man, därtill glad och trevlig med ett oförbränneligt humör”. Att han dessutom var mångmiljonär och hade en tjusig titel att erbjuda sin tillkommande gjorde ju honom knappast mindre attraktiv.

Den blåögda och mörkhåriga Jessie Simpson från Gävle, som nu fyllt fyrtio år, blev den som lyckades fånga kung Pettersons hjärta. Men det berättas att majestätet fick gå ner på knä och fria tre gånger innan den självsäkra skönheten äntligen svarade ja.

Paret förlovade sig på Hotel Hospits i Stockholm i slutet av oktober 1922. Några dagar senare reste de till Hamburg där de vigdes av den svenske sjömansprästen. Därefter fortsatte färden till det exotiska Simberi där Pettersons alla små prinsar och prinsessor väntade. Jessies egna barn, 17-åriga Margit och 18-årige Otto, stannade dock kvar i Sverige.

Den forna kamrershustrun trivdes utmärkt i sin nya roll. I ett brev till en av sina bröder berättade hon om den fantastiska blomsterprakten och ”det underbara folket i solens rike där krig, mord och avundsjuka är helt okända begrepp”.

Men faror lurar även i paradiset. Jessie insjuknade i malaria och på våren 1935 reste hon hem till Sverige i hopp om att bli botad. I stället blev hon allt sämre och efter ett par månader avled hon på ett privat sjukhem i Stockholm. De släktingar som samlades runt hennes dödsbädd har berättat att den juvelprydda Jessie förde sig som en drottning in i det sista. Och att hon bokstavligt talat dog med guldkronan på huvudet.

I mitten av trettiotalet började svenska tidningar få upp ögonen för Karl Emil Petterson och hans märkliga öde. Han förekom i flera reportage och när Astrid Lindgren 1945 gav ut sin första bok om Pippi Långstrump nickade många igenkännande över beskrivningen av den svenske ”negerkungen” i Söderhavet. Båda var tjocka sjömän från Sverige som spolats i land på en ö i Söderhavet där de sedan avancerat till kungar. Dessutom var de rika som troll och otroligt starka.

Några år innan Astrid Lindgren började skriva om Pippi berättade svenska tidningar om hur Petterson en gång lyft en engelsk sjöman på raka armar och sedan kastat in honom bland några hibiscusbuskar. Och en av öarna i närheten av det pettersonska riket heter Kurudu. Kanske en förkortning av Kurrekurreduttön?

Man försökte också fråga Astrid Lindgren om hon haft Karl Petterson från Sollentuna i tankarna när hon skapade Pippis pappa. Men det var bara några månader före hennes död och den gamla författarinnan var då alltför trött och klen för att kunna ge något besked om den saken.

Men om det nu är så att Karl Emil Petterson och Efraim Långstrump var samma person – så kan vi väl också slå fast att Pippis mamma där uppe i himlen hette Jessie Simpson och kom från Gävle.

Ulf Ivar Nilsson

www.ulfivar.se