Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piratflaggan hissades i högkvarteret i Bomhus

/
  • Piratpartiets valkretsledare i Gävle, Andreas Rönnqvist, och Mattias Dalkvist hissar piratflagg och jublar.

Andreas Rönnqvist log brett när han såg de första valresultaten på TV-skärmen. De visade att Piratpartiet med all säkerhet kommer in i Europaparlamentet.
– Det är fruktansvärt kul. Jag tror på två mandat, sade han.

Annons

I Piratpartiets högkvarter i Gävle, familjen Rönnqvists radhuslägenhet på Vretvägen i Bomhus, var det feststämning.

Där satt partiets valkretsledare Andreas Rönnqvist och Mattias Dalkvist och myste.

– Vi har stöd bland folket som är trött på att bli övervakade. De tycker att nu får det vara nog. Det här blir en stark signal till resten av Europa.

Andreas Rönnqvist hade inte varit politiskt engagerad innan han i början av 2006 var med och bildade Piratpartiet. I riksdagsvalet gick det inte så bra, även om Andreas tycker att det var ett gott resultat att nå upp till 0,63 procent på åtta månader.

– När vi började med valkampanjen i februari i år kände jag att jag vill göra ännu mer skillnad och att det här skulle bli något stort, säger han.

Bloggkampanjerna mot FRA-lagen och Ipred med mera gav Piratpartiet medvind, en medvind som nu också ger genomslag i EU-valet.

– Integritet, privatlivet och delad kultur, säger Andreas Rönnqvist om partiets huvudfrågor som lockat allt fler, i dagsläget över 500 medlemmar i Gävle.

– Vi vill ha fri kopiering av upphovsrättsskyddat material för privat bruk, deklarerar Mattias Dalkvist.

Ni har beskrivits som ett enfrågeparti?

– Nja, vi är snarare ett fokusparti. Vi kompromissar inte bort våra huvudfrågor.

Är ni höger eller vänster?

– Både och eller ingenting alls, säger Andreas Rönnqvist och hävdar att man är frihetliga och emot statlig övervakning.

I soffan hemma hos familjen Rönnqvist sitter också Calle Hjelmerus med hustrun Sandra. Calle är kompis med Andreas men också aktiv socialdemokrat. Han gläds åt Piratpartiets framgångar men också åt Socialdemokraternas siffror.

– För mig är Laval-domen och utstationeringsdirektivet heliga kor, att utländska arbetare som arbetar i Sverige ska ha samma villkor som svenska arbetare. Det är viktigare än integritetsfrågorna, säger Calle Hjelmerus.

 

Mer läsning

Annons