Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plågsam ovisshet för Adel

För några veckor sedan fick Enayatulla Adel besked om att han blivit antagen vid Högskolan i Gävle. Han väntar fortfarande på att hans utvisningsbeslut ska prövas i Migrationsdomstolen. Samtidigt förvärras situationen för civila i Kabul.

– Det är plågsamt att leva i ovisshet. Ingenting har hänt i mitt ärende och jag vet inte vad som kommer att ske, säger Adel.

För några veckor sedan fick han besked om att han blivit antagen på ekonomiprogrammet vid Högskolan i Gävle, studier som han verkligen vill påbörja. På gymnasiet läste han samhällsprogrammet med ekonomiinriktning.

– Jag vill inte missa studierna, men samtidigt vill jag inte bli gripen och utvisad igen.

Hans vänner hjälper honom fortfarande att hålla sig gömd. Men tanken på att inget har skett i hans ärende på nästan fyra månader tär på honom.

Minskade chanser

För en knapp månad sedan prövade Migrationsöverdomstolen ett fall där en 28-årig afghansk man överklagat det beslut som skulle sända honom tillbaka till Afghanistan. Det var det första fallet där domstolen prövade så kallad intern flykt. Det innebär att en flykting ska söka skydd i det egna landet i första hand. Domstolen kom fram till att mannen ska utvisas till Kabul, där det enligt rätten inte pågår inre väpnad konflikt.

Beslutet är vägledande och därmed minskar Adels chanser att få stanna i Sverige och Hofors. Men situationen i Afghanistan och Kabul har förvärrats. På två år har antalet terrorattentat i Afghanistan gått från 150 till 569. I veckan dödades 60 civila i terrorattacker i Kabul.

Adel har inte haft kontakt med sitt juridiska ombud Thabo Muso på flera veckor.

– Det är helt sjukt att de sänder tillbaka människor till Kabul, vi är 400–500 afghaner som riskerar att bli dödade, säger Adel.

Fler attentat

Ann Wilkens på utrikesdepartementet, UD, bekräftar att situationen i Afghanistan är sämre i dag.

– Jag tycker inte situationen ser så ljus ut, samtidigt sker det positiva saker. Kliniker och skolor byggs och vägnätet byggs ut, men flickskolor bränner talibanerna ned, säger hon.

Regeringstrupperna och de internationella styrkorna har begränsad framgång och talibanerna har gått över till mer asymmetrisk krigföring och genomför allt fler attentat. När regeringen inte lyckas få kontroll över landet upplever människor att de blivit utlämnande och talibanerna har vunnit terräng.

– Kabul är osäkrare, men det är fortfarande möjligt att bo där, tre miljoner människor lever trots allt i staden, säger Ann Wilkens.

Drygt 300 oavgjorda ärenden där afghaner har sökt asyl i Sverige ligger i dag hos Migrationsverket.