Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planer på ett flygande tefat till Gavlehov

Kanske kommer ett finskt ufo-hus från 60-talet att landa utanför Gavlehov arena. Konstnären Apolonija Sustersic bekräftar att hon arbetar med idén just nu.
– Det skulle passa väldigt väl in i projektet.

Från början var de tänkta som portabla fjällstugor. Om man var på skidsemester och ville flytta sin stuga från en plats till en annan kunde man helt enkelt lyfta den med sin helikopter. Helikopter skulle väl alla kunna ha tillgång till, i framtiden?

Framtiden har aldrig varit så ljus som på 1960-talet, då de så kallade futurohusen ritades, i Finland. Vi skulle ju snart skicka upp en gubbe till månen. Och man märker, inte så lite, av rymdhajpen också i formgivningen av husen. De ser ut som flygande tefat.

Inte ens hundra futurohus hann byggas innan oljekrisen 1973 slog in den första stora kilen i framtidstron. Den gjorde också att platsmaterial som polyester – vilket husen till stor del var byggda av – blev dyrare, och produktionen lades ner. I dag finns ungefär 60 hus kvar, åtråvärda objekt bland futurohusnördar runt om i hela världen.

Fyra av dem finns i Sverige. Två av dem stod ända fram till helt nyligen i skogen utanför Tönnebro norr om Ockelbo. Försvarsmakten köpte in dem i början av 70-talet och ställde upp dem på höga betongfundament på Norans skjutfält, som användes av flygflottiljen F 15. Stridspiloterna övade skytte och bombfällning mot stora och rödmålade pyramider av plank ute på myren. Inne i futurohusen satt folk och kollade hur träffarna tog.

Under våren lyftes de ner från sina torn och fraktades till Östergötland. Där ska ett av dem från och nu ingå i Flygvapenmuseet i Linköpings samlingar. Det andra vill Fortifikationsverket, som äger husen, sälja på auktion.

"Futurohuset skulle kunna stå framför entrén till arenan. Eller kanske i början av elljusspåret i närheten"

Och det är här någonstans konstnären Apolonija Sustersic kommer in i bilden. Hon är ansvarig för vad som möjligen är det största konstprojektet i Gävles historia. Hon ska göra konst i anslutning till Gavlehov arena, och hennes ambition är att göra området till en mötesplats för fler än bara idrottsintresserade Gävlebor.

Vi på Arbetarbladet Kultur har tidigare spekulerat i huruvuda ett ufohus kan vara på gång, och nu bekräftar Apolonija Sustersic att hon är intresserad av det hus som är till salu.

– Det skulle vara väldigt passande som en mötesplats, säger hon.

Hon säger att husen representerar en bild av framtiden från det förflutna, vilket gör att det är den framtiden vi på sätt och vis lever i nu. Och att Gavlehov, som ett helt nyplanerat område, också pekar mot framtiden just nu. Hennes jobb är ju just en del av det.

– Futurohuset skulle kunna stå framför entrén till arenan. Eller kanske i början av elljusspåret i närheten, säger Sustersic.

Tankarna har hon umgåtts med länge. Hon har också varit uppe och tittat på husen, medan de fortfarande fanns ute i skogen utanför Tönnebro. I sällskapet fanns också, bland annat, en byggnadsantikvarie från Länsmuseet. Då började hon fantisera om huset på allvar.

Men det finns problem också. Ett av dem är pengar. Fortifikationsverket är en statlig myndighet och måste sälja huset till ett marknadsmässigt pris. Deras försäljningsansvarige tror att huset kommer att gå för mellan 50 000 och 500 000 kronor i en aktion. Enligt thefuturohouse.com, en entusiastsajt på internet, verkar det högre priset betydligt rimligare än det lägre.

Sedan tillkommer kostnader för transport och renovering. Apolonija Sustersic berättar att hon varit i kontakt med en futurohusägare från England, och hans hus kostade en och en halv miljon kronor bara att göra i ordning efter inköpet. Men då ingick i och för sig en transport från Sydafrika i det priset också.

Så trots att Sustersic fått en stor budget för projektet, 2,7 miljoner kronor, så tror hon inte att det är tillräckligt, med tanke på att huset bara skulle vara en del av många olika projekt. (Ett av de andra är att plantera en äppellund).

Så nu försöker hon hitta ett sätt att undvika att huset går ut på auktion. Fortifikationsverkets plan är att hålla den i augusti eller september, så det är bråttom. Hon berättar att hon undersöker om man kan betrakta huset som ett kulturarv. I så fall kanske värdet av att ha det kvar i regionen, om än i en annan funktion än tidigare, skulle stå högre än värdet att Fortifikationsverket får in maximalt med pengar på en försäljning.

Hon berättar också att hon haft diskussioner med Gävles kommundirektör Göran Arnell, för att se om han eventuellt kunde förhandla med Fortifikationsverket.

Vad sade han då?

– Att han var positiv till idén och att han skulle göra sitt bästa, men att han inte kunde lova någonting. Det är det inte någon som kan just nu, inte jag heller, och därför är det lite läskigt att gå ut med den här nyheten, säger Apolonija Sustersic.

Att hon ändå gör det handlar om att hon vill övertyga Fortifikationsverket att inte sälja futurohuset.

– Om vi börjar göra lite oväsen nu och artiklar börjar skrivas så kanske vi kan övertyga dem om att inte sälja det.