Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planer på jättesatsning: Trädgårdsstad med 200 bostäder

Nästan hundra år efter första förslaget så har planprogrammet för utbyggnaden i Siggboområdet i Tierp fått grönt ljus av samhällbyggnadsutskottet.
Som det ser ut just nu innefattar planerna 200 nya bostäder.
– Det är en jättesatsning för Tierp, säger Adam Nyström samhällsplanerare på Tierps kommun.

LÄS MER: Hamn och boende vid strandkanten

Det var på måndagen som planprogrammet fick sitt godkännande. Ansvaret för planläggandet har kommunarkitekten Lisa Björk haft men hon är inte anträffbar under torsdagen. Adam Nyström, samhällsplanerare på kommunen, berättar om planerna i stället:

– Genom det här planprogrammet har vi stakat ut de grova riktlinjerna kring vilka frågor som blir viktiga när detaljplanen ska utformas, säger Adam Nyström.

LÄS MER: Karlitområdet planeras för bostäder – nu får närboende säga sitt

Planprogrammet är framtaget av Tierps kommun i samråd med White Arkitekter.

– Det finns ett behov av expansion av bostadsbebyggelse och service. Det är en jättesatsning för Tierp, det är detta och projektet på Karlholms strand som är det största som är på gång, fortsätter han.

2011 beslutade kommunen – då efterfrågan på bostäder var stor – att undersöka möjligheten till bebyggelse på jordbruksmarken längs Siggebobäcken i Södra Tierp.

Planer på att bebygga Siggebobäcksområdet har funnits betydligt längre än så. I ett förslag på bostadskvarter från 1918 har stadsplaneraren Cyrillus Johansson föreslagit området som en möjlig plats att bygga ut på – nu ser det ut som han får som han ville till slut.

De 200 bostäderna blir av varierad karaktär – mindre flerbostadshus, radhus, kedjehus, parhus och villor. Skalan föreslås vara i huvudsak två våningar, med möjlighet att bygga upp till fyra våningar i områdets centrala delar.

LÄS MER: Nya etappen ger fler smålägenheter i Tierp