Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plura har rastlösheten i blodet

Skivaktuelle Plura Jonsson är en rastlös själ. Han är alltid på väg. Alltid på gång med något nytt. Som nu, med "Hunger hotell" och ett ständigt turnerande.

– Jag är som en sjöman. Efter att ha varit iväg tar det inte lång tid innan jag längtar ut igen. Det finns i mitt blod.

I bil genom ett snömoddigt Sverige, från Ljusdal till Stockholm – så har Plura Jonsson, Eldkvarns rorsman, tillbringat förmiddagen den här kalla novemberdagen. Nu sitter han och berättar om den nya skivan, "Hunger hotell", om bloggen med samma namn och om den närmast coffee table-liknande boken "Texter och historier från Den stora landsvägen".

– "Hunger hotell" hör ihop med den boken och med den tidigare boken "Resa genom ensamheten". Det är samma tema, det rör sig kring att vara på resande fot, om hotellivet. Jag har tillbringat en stor del av mitt liv på vägarna i Sverige. Det blommar ut nu på något vis och jag har en sorts hatkärlek till det livet, säger en kepsprydd Plura Jonsson om sitt vagabondliv.

– Det är ett rätt enkelt liv. Man bara åker och har ingen sorts ansvar mer än för att stå på scenen. Det senaste året har jag knappt varit hemma alls. Jag vet inte ens hur jag skulle reagera om jag fick vara hemma i två veckor, säger Plura.

Han säger själv att hans behov av att göra nya saker bara blir "värre och värre". Och han konstaterar att han har flyt för tillfället, att han får göra väldigt roliga saker. Som den kokbok han håller på att slutföra och den påkostade och nyss nämnda och nyss utkomna "Den stora landsvägen" med historien om hans låttexter.

– Men jag är ju som jag är, jag börjar oroa mig för vad jag ska göra sen. Men jag är ju privilegierad, inte minst för att jag får jobba med väldigt bra människor, inte minst producenten Jari Haapalainen, säger Plura Jonsson.

Ursprungsplanen var att Eldkvarn och skivbolagsveteranen Kjell Andersson skulle slå ihop sina kloka huvuden för att få ihop den ultimata samlingsboxen. Men när de var uppe i tolv cd-skivor kände Plura att det var roligare att skriva nytt istället. Det blev till den närmast hetsiga "Hunger hotell".

– Jari Haapalainen ville att det skulle bli korta låtar, max tre minuter långa. Alla skulle kunna spelas på radion och alla skulle kunna bli hitlåtar. Efter protester skrev jag och satt och klockade låtarna. Nu tycker jag att det är väldigt uppfriskande att hålla mig kort. Man behöver utmaningar och man behöver människor som gör att man inte bara kör i gamla invanda hjulspår, säger Plura Jonsson.