Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plus nu, men minus är att vänta i Hofors

I år kommer det att gå vägen.
Värre blir det ekonomiska läget år 2011 och 2012.
– Det kommer att finnas saker vi inte kommer att ha råd med, säger Marie-Louise Dangardt, kommunstyrelsen ordförande i Hofors.

Annons

Ekonomin gick bättre än väntat för Hofors kommun under 2009. Ökad skatt, nedläggning av skola och nattis samt minskade arbetsgivaravgifter bidrog till att kommunen gick 5,4 miljoner plus jämfört med budget, för 2009.

– Vi har ingenting som släpar efter från krisåret 2008, och det kan vi tacka alla nämnders hårda arbete för, säger Marie-Louise Dangardt, kommunstyrelsen ordförande.

Men när kommunen precis avslutat 2009, har 2010 påbörjats med all den ekonomi som året innebär. Bland annat godkände kommunstyrelsen i går budgetkalkylen på 25,1 miljoner kronor för att renovera Hoforshallen. Där den stora kostnaden blir under nästa år då renoveringen av simbassängen ska påbörjas.

Detta trots att prognosen för kommunens ekonomi under 2010 pekar på minus. Samtliga nämnder kommer att gå minus under året mot lagd budget enligt den preliminära redovisningen. Till exempel visar prognosen att kommunstyrelsen går minus 0,8 miljoner och socialnämnden minus 10,5 miljoner kronor.

Fler socialbidrag

Socialnämndens budget tros bland annat gå minus tack vare det ökade försörjningsstödet i kommunen.

– Ingen ungdom ska behöva gå på socialbidrag, och det är något vi måste lösa. Sen fick vi ju även en vinter som vi absolut inte hade räknat med som kostade på, säger Marie-Louise Dangardt.

Hon tror att 2011 och 2012 åter kommer att bli tuffa år för kommunen.

– Det kommer bli hårt 2011 och 2012. Det kommer bli flera saker som vi inte kommer att ha råd med. För inte kommer vi få någon mer allmosa från regeringen, säger hon.

Men vad kommunen skulle kunna spara in på den här gången är fortfarande ett frågetecken. För projekt som Entré Ungdom kommer att bli av.

– Jag förstår inte vad det skulle kunna vara som vi kan spara på. Vi har vänt och vridit på allt. Men vi ska komma ihåg att än är vi inte där, 2010 ska vi klara, säger Marie-Louise Dangardt.

Annons