Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poesi direkt från förorten

/

Skamhället får vi möta ur munnarna från spoken word-nätverket Revolution Poetry. Ett samhälle som inte lever upp till de höga krav som vi borde kunna ställa och därför blir ett skamhälle.

Annons

Revolution Poetry hade med fyra spoken word-poeter när de kom till Gävle och bjöd på en show med poesi direkt från förorten. Allt inleddes med en rad klipp där de senaste årens för det svenska samhället mindre smickrande stunder radades upp (typ Fredrik Reinfeldts snack om ”etniska svenskar mitt i livet”).

Mycket ilska strömmade fram från scenen, en vrede över att inte leva i Sverige på lika villkor som andra, men också berättelser om att vara ung och kär och söka sin framtid.

En återkommande metafor i de olika framträdandena var tunnelbanan, rälsen som förbinder Stockholms rika innerstad med förorterna som halkar allt mer efter.

Revolution Poetry skickade några brännande aktuella vykort från en plats i det svenska skamhället som annars bara får synas när bilar bränns eller när nyhetsinslag om arbetslöshet ska illustreras. Vreden var det bästa i deras framträdanden och det som förenade dem.

Efter paus blev det Youtube-klipp i konceptet ”Show and tell”. Tre Gävlebor fick komma upp på scenen och visa sina favoritklipp från Youtube och berätta om hur dessa klipp inspirerat dem själva. Elin Hjulström, Vincent EL och Erik Eriksson visade att de mycket väl kan mäta sig med förebilderna och gav en underhållande inblick i nätklippens universum. Jag tror fler än jag blev sugna på att gå hem och klippsurfa.

Få hade letat sig till Gävle teater i måndagsmörkret. Kanske var förortsilskan för obekväm för den medelklasspublik som utgör teaterbesökarnas kärna. Synd, för det var en kväll som både var angelägen och underhållande.

Annons