Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poesi istället för Pokémon

Först blev vi glada när Pokémon Go tog ungarna utomhus. Tyvärr sitter de nog inte under ett rabarberblad och filosoferar.

Barnboksförfattaren Lena Sjöberg från Sandviken har gjort en diktbok för barn. Det är verser om naturen, årstiderna och djuren.

En totalt anakronistisk skapelse i en tid av Ipad-beroende småttingar. Men ljuv!

Sjöbergs sagoboksillustrationer tycks inspirerade av 50-talsmönster. Underfundiga kompositioner kompletterar milda ord. Enkelt rimmad naturlyrik ur barnets perspektiv. Humlan som håller på att drunkna men räddas: "Den skakade sin runda kropp/och stod på benen opp!”

Här slumrar katten i grönsakslandet, skatorna bråkar och ”räven ligger på lur/i mörkret bakom hönans bur”. Det är inte enbart idyller, fjäderfäet Agneta går hädan. Men även döden är något oundvikligt naturligt, se hur fjärilsvingar hamnat uppspända i en låda; "av den lätthet vingen skänker/blev ett fruset ögonblick".

Dikten ”Under ett rabarberblad” har gett boken dess titel. ”Under ett rabarberblad/ska jag sitta hela dagen/Munnen röd av smultron/knäna tätt mot magen”. Ett par små fötter sticker ut ur bildens gröna buskage. Men mot kvällen blir det kallt, ”Då ser jag plötsligt pappa/ med en termos varm choklad”.

Denna diktbilderbok kan glädja alla åldrar även om den väl i första hand är tänkt att läsas högt för mindre barn. Och tänkt som ett första möte med poesin, enligt förlaget.

Jag tror faktiskt att många barn möter poesi – framför allt i form av visor. Helt illa ställt behöver det inte vara. Lena Andersons ”Majas alfabet” är älskad och finns som både bilderbok och inspelning. Också där hyllas naturen med finurliga sånger om växter från a till ö.

Sjöbergs bok är dock mer eftertänksam, mer vemodig än sprittande glad. Och den är ett litet konstverk, ett ting som i sig väcker känslor.

Läsaren av ”Under ett rabarberblad” får träna upplevelsen av att dröja i en stämning. Sjunka ner i grönskan och undra vad fåglarna sjunger. Istället för att jaga vidare till nästa poängnivå.

Fotnot. Lena Sjöberg är född och uppvuxen i Sandviken men numera utflyttad. Två av hennes tidigare bilderböcker har blivit Augustnominerade.

Ny bok

Lena Sjöberg

"Under ett rabarberblad – verser för människor och djur"

(Rabén och Sjögren)