Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poesi som varar hela året

Mer poesi i vardagen och mer dikter i flottiga kök liksom på fullsatta anslagstavlor.
Den drömmen kan vi väl alla ha så här inför ett årsskifte, men redaktionen för Ny Tid, den vänstersinnade finlandssvenska veckotidningen har gjort allvar av den.

Under parollen ”Poesi till folket” har man sammanställt en nyårsgåva som varar hela året i form av en poesikalender.

En nyskriven dikt för varje månad, kompletterad med mycket konstfulla författarporträtt signerade Charlotta Boucht.

Resultatet är inte bara ett vitalt vittnesbörd om att Edith Södergran och Gunnar Björling har sina värdiga efterföljare i nutida finlandssvenska lyrik utan också ett bildverk som kan liva upp vilket nerosat kök som helst.

Bland de medverkande skribenterna återfinns namn som Heidi von Wright, Stella Parland, Matilda Södergran och Oscar Rossi.

Och de här raderna av Catharina Gripenberg kan ju få vem som helst att längta efter takdropp och skarföre:

April bonar hjärnan med sitt ljus. Det är dags att se klart.

Ska man nödvändigt säga något kritiskt om den av Eva-Jo Hancock snyggt formgivna kalendern är det att den kanske inte lämpar sig så bra som almanacka. Men det uppvägs mer än väl av den poetiska och visuella stimulansen.

Bland dem som ekonomiskt bidragit till att kalenderdrömmen blivit verklighet märks Svenska kulturfonden och de bägge stora finlandssvenska förlagen Schildts och Söderströms.

I rikssvenska bokhandlar lär poesikalendern tyvärr vara svår att komma över, men via adlibris.com bör det vara fullt möjligt.

Charlotta Bouchts författarporträtt finns för övrigt, för den som har vägarna förbi, att beskåda i Finlandsinstitutets vinterträdgård i Stockholm fram till januari månads utgång.n