Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis åtalad för våldtäkt på ex-sambo

Trots att de hade gjort slut kvällen före vill han ha sex med henne morgonen efter. När hon vägrade höll han fast henne mot ett bord och våldtog henne.

Så gick det till enligt kvinnans våldtäktsanmälan mot en polis i Gästrikland.

Den misstänkta våldtäkten ägde rum i Sandviken i slutet av mars. Ett par veckor senare gick kvinnan in till polisen i Gävle och gjorde sin anmälan. Eftersom den misstänkte mannen själv är polis flyttades utredningen omedelbart över till polisens internutredare i Västerås.

Polisen greps och häktades i början av april. I samband med det gjorde de åklagare vid enheten för polismål i Göteborg som leder förundersökningen ett försök att hemlighålla polisens namn, något som normalt inte sker. Gävle tingsrätt hävde sekretessen.

Åklagare hemligstämplade
När åtalet skickades till tingsrätten på onsdagen försökte samma åklagare hemlighålla hur våldtäkten ska ha gått till genom att lägga gärningsbeskrivningen i en hemligstämplad bilaga, något som normalt inte sker. Men Gävle tingsrätt följde sin normala sekretessbedömning och lämnade ut beskrivningen av händelsen, med kvinnans identitet skyddad.

Enligt kvinnans polisanmälan hade hon och mannen bestämt sig för att förhållandet skulle upphöra. På morgonen gick hon in för att väcka den före detta pojkvännen. Han försökte dra ner henne i sängen men hon tog sig loss. När hon kommit ut i köket höll han bakifrån fast henne över ett bord och genomförde ett samlag. Samtidigt höll han en t-shirt lindad runt hennes hals som han drog bakåt i.

Misshandel inte i åtalet

Kvinnan anmälde även polisen för misshandel vid ett tidigare tillfälle. Den brottsmisstanken finns inte med i åtalet.
Vid den kommande rättegången ska åtta personer vittna om vad kvinnan efteråt berättat om den påstådda våldtäkten för att styrka att den har ägt rum. De är en psykolog, en barnmorska, fyra arbetskamrater, en vän och en nära släkting.