Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis döms för mc-olycka

Polismannen i Tierp svängde mitt i en korsning - då körde en 25-årig motorcyklist rätt in i bilen.

Svea hovrätt dömde på fredagen polisen för vållande till annans död.

Han behåller däremot jobbet som polis.

Svea hovrätt fastställde på fredagen tingsrättens dom mot polisen. Straffet blir villkorlig dom och 12 000 kronor i dagsböter.
Dödsolyckan inträffade på länsväg 292 vid Gatmot mellan Tierp och Tobo 15 september 2011.
Polisen och en kollega jagade en bil som färdades före den 25-årige motorcyklisten. När polisen gjorde en vänstersväng körde 25-åringen rätt in i polisbilen - och avled av sina skador.
Polisen menade att han kontrollerat sikten framåt och bakåt innan han gjorde svängen. Han säger sig inte ha sett motorcykeln.
– Jag skulle ha gjort samma sak i dag under de förutsättningarna, berättade han i tingsrätten.
Men både kollegan i bilen och ett vittne såg motorcyklisten på håll. Vittnen berättade också att polisen aldrig blinkade vänster och sedan stannade mitt i svängen.
En rättsundersökning visade att 25-åringen hade narkotika i blodet. Motorcykeln saknade också broms och färdljus. Inga bromsspår fanns på platsen.
– Med hänsyn till hur nära han var när polisen svängde så hade han ingen möjlighet att väja, säger Pär G Lindell, chefsåklagare vid Riksenheten för polismål.
Advokat Johan Eriksson menade att det inte fanns bevis för att polisen tagit någon medveten risk och att han därför skulle frias.
Men hovrätten anser att polisen "i väsentlig mån brustit i den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolycka betingas av omständigheterna genom att göra en vänstersväng trots att en motorcyklist färdats i mötande körfält."
Polismannen, som är i 30-årsåldern, frias däremot från vårdslöshet i trafik.
Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd har tidigare beslutat att mannen får behålla jobbet.