Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis måste patrullera vid Stigslunds skola

Droger, skadegörelse, bränder, trakasserier och våld mellan elever.
Situationen är ohållbar på Stigslundsskola.


– Jag vet inte vad vi ska göra, men vi måste göra något åt det här. Jag är jätteglad att polisen har

blandat sig i, säger rektor Uno Axelsson.

Stigslunds skola har genom åren varit känd som en lugn skola som har lämnat ifrån sig elever med ganska bra studieresultat. Men nu i höst har något hänt.

– Under mina sju år som rektor här har jag inte varit med om något liknande. Flera av elevernas attityd till skolan och mot vuxna är inte acceptabel, säger Uno Axelsson.

Sedan i september har nämligen problem som hot och våld mellan elever och mot lärare, två anlagda bränder, en söndersprängd toalett, sönderslagna fönster och rykten om att elever använder hasch och alkohol förekommit. Enligt skolans rektor har det blivit värre och värre och några liknande saker förekom inte i våras.
– Det är totalt ungefär tio elever som förstör för alla skolans 326 elever. En stor del av dem som orsakar problemen är de nya sjuorna. Vi har blivit tagna på sängen, man kan säga att vi har varit dåligt förberedda, säger Uno Axelsson.

Han tror att det nu måste till ”många olika saker”, men han kan inte ge något konkret svar på hur skolan ska agera. Efter larmet om att elever på skolan använder hasch skickade skolan ut ett brev till alla föräldrar.Efter det har flera föräldrar kommit till skolan och vistats med eleverna i klassrummen under lektionerna och korridorerna på rasterna. Trots det har inte de värsta bråkstakarna lugnat ned sig.

– Skolan måste få hjälp och stöd för att få ett slut på det här, säger Uno Axelsson som nu planerar ett möte med polisen, socialtjänsten, elevstöd, resursskolor och skolkontorets områdeschef.

Åtgärder som att flytta elever eller splittra klasser är inget som har diskuterats än.Gävlepolisen har också uppmärksammat problemen på Stigslunds skola i ett brev till kommunen. Uniformerade poliser ska den närmaste tiden finnas på plats i skolan så ofta som möjligt, för att förebygga problem. Från polisens sida kommer bland annat hundpatrullerna att rasta sina hundar i närheten av skolan.

– Sådana här problem uppstår på skolor lite då och då. Men vi ser allvarligt på det och vill ta krafttag så fort som möjligt, säger Anders Lyrberg, chef för polisens ungdomsenhet.

Fyra tjejer i 8B som Arbetarbladet träffar vid ett bord i en av skolans korridorer tycker inte att de märker så mycket av de problem det talas om.

– Man kanske skulle märka av det mer om det var en mindre skola. Vår klass är jättelugn, säger Julia Ekman.

Några killar som går i nian tycker att det har blivit mer bråk i höst, men känner sig inte oroliga eller rädda.

Skolledningen på Stigslunds skola ville i går inte att Arbetarbladet skulle ta några bilder på eleverna.