Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis tror sig ha dödat gärningsman

Den man som skjutits ihjäl av polis i Köpenhamn var den skyldige till både dådet mot mötet med Lars Vilks i går och mot en synagoga i natt. Det tror dansk polis, berättade talesmän vid en kort pressträff nu på morgonen.

Annons

Den dramatiska och tragiska helgen i den danska huvudstaden började med skottlossning mot kulturlokalen Krudttønden i lördags, där bland andra konstnären Lars Vilks deltog i ett debattmöte. Vid skottlossningen dödades en åskådare.

Efter det dådet verkar gärningsmannen ha tagit en taxi till en adress på Nørrebro - och taxichaufförens tips blev det avgörande spåret, berättar polisen nu.

Vakt dödades

När polisen väl kom så långt i lördags var gärningsmannen dock inte där. I stället hann han attackera synagogan på Krystalgade, strax söder om Nørreport station, vid ettiden på natten mot söndagen. En ung judisk man som vaktade lokalen miste livet, och två poliser skottskadades.

Polispådraget i Köpenhamn blev enormt, det största i modern tid.

Senare under natten gav bevakningen av Nørrebro-adressen resultat. När den misstänkte kom till adressen och polisen gav sig tillkänna öppnade mannen eld. Polisen besvarade då skottlossningen och mannen dödades.

Enligt polisrepresentanterna på morgonens pressträff finns det just nu inget som tyder på att den skyldige haft några medbrottslingar. Men utredningen är ännu i sin linda.

Svensk polis har under natten och morgonen varit i kontakt med danska kolleger, inte minst för att besvara frågan om dåden skulle kunna ha någon koppling till Sverige.

Men i nuläget finns inget som tyder på någon Sverigekoppling, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl i polisregion Syd.

Utökade kontroller

Svensk polis har vidtagit åtgärder under natten, bland annat kontroller av bilar på den svenska sidan av Öresundsbron.

Att polisen inte tror att gärningsmannen hade några medhjälpare ändrar inte situationen.

Vi har fortfarande personal på Öresundsbron och den har inte ändrats än så länge, säger Jimmy Modin, presstalesman vid Skånepolisens kommunikationscentral.

All trafik på bron går dock som den ska.

Polisen på svenska sidan utför sedan tidigare tillsyn bland annat vid religiösa byggnader.

Givetvis är vi extra vaksamma när sådant här händer, säger Magnus Lefèvre.