Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen avbryter bevakningen av GD

Polisen beslutade strax efter klockan sju på fredagsmorgonen att avsluta bevakningen av GD-huset.
Brottsrubriceringen har omvärderats från olaga hot till falskt larm.
Polisen har ingen inspelning av samtalet.

Annons

Gefle Dagblad har pratat med en person, som bedöms som en mycket trovärdig källa, som menar att hotsituationen uppstod då en kvinna ringde till polisen för att polisanmäla GD. När kvinnan upplevde att polisen inte tog henne på allvar blev hon upprörd och började prata om en bomb, skriver GD.

Polisen uppfattade det som ett hot från kvinnan och påbörjade en så kallad "särskild händelse" – men 07.16 på fredagsmorgonen ansågs den avslutad.

Det beslutet togs bland annat efter fördjupande förhör med personen på polisens kommunikationscenter som tog emot samtalet.

– Med det underlaget vi har så uppnår inte händelsen rekvisiten för olaga hot utan vi har omvärderat händelsen till falskt larm, berättar Mikael Hedström.

Polisen har ingen inspelning av samtalet som föranledde insatsen.

– Samtalet inkom till polisens kommunikationscenter där allmänheten kan anmäla brott. Där finns ingen inspelning, där kan de som ringer vara anonyma, berättar Mikael Hedström.

– Men vi fortsätter förstås utreda händelsen, med dagens teknik kan vi förhoppningsvis spåra varifrån samtalet kommer ifrån, fortsätter han.

Polisen har ingen skäligen misstänkt.

Annons