Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen har brist på hundar

Det är brist på polishundar och nu vädjar polisen i Gävleborg om hjälp.

– Vi har två hundförare som går utan hund. Är det någon som har hundar så ring polisens hundenhet på 114 14, vädjar hundföraren Jörgen Mattsson till

Men det är inte bara i Gävleborg som det saknas polishundar.
– Vi saknar upp till 25 hundar för hela landet, säger Jerker Lawesson, chef för Rikskriminalpolisens polishundtjänst, till TT.

Schäfern är den vanligaste rasen för en polishund. Och att det har blivit svårare att få fram polishundar beror mycket på att schäfern tappat i popularitet.

– För 15 år sedan nyregistrerades 6 000 schäfrar per år, men i dag är populationen ner under 2 000, säger Jerker Lawesson.

I dag kommer merparten av polishundarna från den privata marknaden, men stora förhoppningar ställs på det samarbete med Försvarsmaktens avelsprogram som finns efter ett regeringsbeslut 2011.

– Det är ett långsiktigt avelsprojekt som vi hoppas ska generera bättre och bättre hundar
varje år som går. Vi håller också i gång våra kontakter med privata uppfödare och vi har en del utländska kontakter också, säger Lawesson.

TT