Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen har inte resurser att komma åt den olagliga cigarettförsäljningen

Nästan ingen börjar med grov narkotika innan de rökt hasch eller marijuana.


Och nästan ingen provar hasch innan de rökt cigaretter.


– Jag hoppas att vi snart kan prioritera spaningsverksamhet för att komma åt cigarettförsäljningen till unga, säger Anders Lyrberg, chef för polisens ungdomsenhet i Gävle.

Polisens ungdomsenhet får många tips om småbutiker och kiosker som säljer tobak till unga under 18 år. Men sedan händer inte mycket.

– Det krävs en hel del spaningsverksamhet för att komma åt det här. Resurserna finns inte i dag. Ungdomsenheten är kraftigt underbemannad och måste prioritera brottsutredningar, säger Anders Lyrberg.

Han menar att rökning är ett extra stort problem eftersom det finns tydliga kopplingar till narkotika.

– Vi ser att om rökning ökar i en grupp så ökar också användningen av hasch.

Anders Lyrberg hoppas mycket på en förändringsprocess som är på gång inom polisen.

– Förhoppningsvis kommer vi från 15 januari att få mer resurser till ungdomarna, och framför allt en gatulangningsgrupp som vi inte haft på länge. Om en sådan kommer till så skulle den främsta uppgiften vara att motverka ungdomars droganvändning och det innefattar även tobak och alkohol, säger han.