Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen har tröttnat på farliga fylletransporter

Polisbilen kör i full fart på Riks 80. I baksätet brottas en knästående polis utan bilbälte med en bråkig och stökig kvinna full med hepatit C-blod på kroppen.

I två nya tillbudsrapporter vittnar nu poliser i Gävle om riskerna med de många och långa transporterna av fyllerister från Gävle till arresten i Sandviken.

Missnöjet med transporterna till arresten i Sandviken har funnits länge bland Gävles poliser. De tar mycket arbetstid och är jobbiga och farliga när de omhändertagna är våldsamma.

Arresten i Gävle hålls öppet bara under fredag-lördag-söndag. Resten av veckan används arresten i Sandviken, som är modernare byggd och godkänd för fler typer av frihetsberövanden än de enklare cellerna i Gävle.

– Det är en ekonomisk bedömning som ligger bakom. Det finns inte pengar att bygga om lokalerna i Gävle, och att hålla bemannat på båda platserna kostar för mycket, förklarar polisens presstalesman Mikael Hedström.

Polisen har ingen egen personal i någon av arresterna. De bemannas av inhyrd personal, oftast ordningsvakter.

I två nya tillbudsrapporter vittnar nu Gävlepoliser om farliga incidenter. En berusad och stökig kvinna grips på Stortorget i Gävle. Hon har hjälpt en blödande hepatit C-smittade man och har hans blod över hela kroppen.

Arresten i Gävle skulle precis stänga och de beordrades till Sandviken. I baksätet får en av poliserna brottas med kvinnan, medan den andre kör.

– Ska jag köra fort för att komma fram och riskera kollegans säkerhet vid en olycka. Eller ska jag köra sakta, och därmed förlänga den farliga brottningen i baksätet? undrar föraren i sin anmälan om tillbudet.

Patrullen gav efter en stund upp och återvände till Gävle trots ordern att köra till Sandviken.

– De gjorde rätt. Kan de inte lösa uppgiften på ett säkert sätt måste de ändra planerna, är Mikael Hedströms bedömning.

I en liknande rapport berättar en kollegor till dem hur de körde en vilt brottande och spottande berusad man till Sandviken. De fick sätta en filt över huvudet på honom, medan en polis med sin kroppstyngd tryckte fast honom i baksätet.