Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen: "I en hederskultur är alla offer"

Ny lagstiftning måste till för att polisen lättare ska kunna arbeta mot hedersrelaterat våld- och förtryck
Polisen Jan Dandanelle säger att politikerna måste vakna och ta de här frågorna på allvar.
– Lagstiftningen som vi jobbar med nu är från 1947, säger han.

I tisdags kunde Kalla Fakta avslöja hur tjejer tvingas göra oskuldskontroller på svenska hälsocentraler.

Enligt både FN och människorättsorganisationerna Amnesty International och Human Rights Watch strider oskuldskontrollerna mot de mänskliga rättigheterna.

Det är något som polisen Jan Dandanelle håller med om.

– Allt det här bottnar i myten om mödomshinnan, som inte ens finns, säger han.

Jan Dandanelle jobbar särskilt med hedersrelaterade frågor och har även ett uppdrag från Länsstyrelsen i Östergötland om att sprida kunskap om hedersrelaterat våld- och förtryck.

Enligt honom är det ett problem att oskuldskontrollerna i sig inte är förbjudna enligt svensk lagstiftning.

– Allt skulle bli lättare om vi hade en brottsrubricering som exempelvis kunde heta påtvingad kroppsundersökning. I stället får vi ta omvägar genom att ta till andra brottsrubriceringar som olaga hot, ofredande eller misshandel för att kunna lagföra de här brotten, säger han.

Han säger att politikerna måste ta frågan om hedersförtryck på större allvar. Han tror att det kanske kan röra sig om en missriktad välvilja att från deras sida att man inte gjort det tidigare. Men att inte göra det är att svika dem som på olika sätt far illa i hederns namn.

– Min förhoppning är att man ska bli snabbare i framtiden med att förändra lagstiftningen. Den lagstiftningen vi arbetar efter nu är, förutom från vissa tillägg, från 1947. Det är så fruktansvärt viktigt att de som kommer hit känner att de kan lita på att rättsväsendet fungerar. Vi på polisen tar de här frågorna på stort allvar, säger han.

Jan Dandanelle berättar att oskuldsundersökningarna inte har någonting med religion att göra – utan är kopplade till hedersförtrycket, där kontrollen av kvinnans sexualitet står i centrum.

Enligt honom uppstår de hedersrelaterade brotten ofta i familjer som har sin bakgrund i länder med svaga stater, där klanerna och familjerna är de som upprätthåller ordningen och tryggheten. Det är också därför man genomför oskuldskontroller – för att stoppa eventuell ryktesspridning om att flickan eller kvinnan inte skulle vara oskuld innan hon gifts bort. Ett sådant rykte kan ses som ödesdigert för hela klanens anseende.

– Man måste förstå att det är svårt att lämna de här strukturerna bakom sig. Bara för att man flyttar till ett nytt land så innebär det inte att man bryter kontakten med familjen och klanen. Därför kan släkten, som kanske till och med befinner sig i andra länder, fortsätta att ha kontroll över familjen här i Sverige, säger Jan Dandanelle.

Han berättar att gärningsmännen som utför brottsliga handlingar i hederns namn ofta mår mycket sämre och känner större ånger efteråt än personer som begått andra brott.

Det kan bero på att de tvingas utföra handlingar mot till exempel en syster – trots att man egentligen inte alls vill. Men man måste för att familjens heder ska bevaras.

Tydligare lagstiftning skulle också göra det lättare för föräldrar som vill lämna hedersförtrycket bakom sig – men som nu inte törs av rädsla för hur klanen eller familjen ska reagera.

– I en hederskultur är alla offer – det får man inte glömma bort, säger Jan Dandanelle.

LÄS OCKSÅ: Ungdomar berättar om oskuldskontroller