Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: Inget brottsligt bakom tiggeri

/

Tiggare syns numera på flera platser i Gävle. Hur ska vi förhålla oss till dem? Politiker, myndigheter och hjälporganisationer diskuterar frågan i Musikhuset Sjömanskyrkan på tisdag.

Annons

Den som rör sig i de flesta större svenska städer kan inte undgå att se tiggare, oftast romer från Rumänien och Bulgarien, som ber om pengar. Den 22 april i Musikhuset Sjömanskyrkan blir det en diskussionskväll om det, på initiativ från Studieförbundet Vuxenskolan. Polisen, Asylkommittén och Röda Korset medverkar. Likaså gör riksdagsmannen Fredrick Federley (C). Bakgrunden till diskussionskvällen är att Lars Beckman (M) förslagit att tiggeri borde förbjudas.

Hur många EU-immigranter som tigger i Gävle är det ingen som vet. Eftersom det är lagligt att tigga har polisen ingen anledning att undersöka det. Socialtjänsten i Gävle kan heller inte ge något svar.

– Vi har inte haft någon kontakt med tiggare från Rumänien eller Bulgarien. Vi försöker ha koll på om det finns några barn med men har inte fått några indikationer om det, säger Inger Sundblom, gruppchef på biståndsenheten.

Något som är mycket omdiskuterat är om tiggandet organiseras av kriminella ligor. I Gävle har polisen inte hittat något som tyder på att det ska finnas brottslighet bakom tiggandet. Däremot är tiggeriet ofta organiserat.

– Det är organiserat på det sättet att de åker tillsammans och transporterar varandra i bussar och liknande. Men kontroller har visat att de lever tillsammans med släkt, familj, vänner och bekanta. Vi känner inte till att det ska ligga något brottsligt bakom det, säger polisens presstalesman Mikael Hedström.

Adrian Lucaci, en polis som jobbat för Rikskriminalpolisen i Rumänien, har uttalat sig i medierna och sagt att det finns minst lika många organiserade tiggarligor i Sverige som det finns tiggare som kommit hit frivilligt.

– Ofta går inte pengarna till rätt personer. Tyvärr är det så att stora delar av det man ger går till någon bakgrundsfigur, säger Lucaci till Expressen.

Han har dock fått mothugg, både från poliser och frivilligorganisationer runt om i Sverige och från Michael Anefur (KD), nationell hemlöshetssamordnare vid socialdepartementet.

– Det har påståtts väldigt många gånger att det här är organiserad brottslighet, att det är ligor och att de som tigger på gatan inte får behålla någonting. Jag har pratat med alla stora frivilligorganisationer runt om i Sverige, jag har pratat med socialförvaltningen i de stora kommunerna, jag har pratat med poliser i ett antal distrikt - och ingen vill stå för att det skulle vara kriminellt eller att det skulle vara ligor, säger Anefur till Sveriges Radio.

Annons