Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen letar stöldgods i läger drabbat av misär

Under onsdagen kontrollerade polisen ett tiotal bärplockarläger norr om Gävle. Arbetarbladet var på plats vid ett besök, vi mötte misär och fattigdom.

Annons

Elden sprakar under regnet. En bulgarisk kvinna kommer fram och hälsar, språkförbistring gör det svårt att ställa frågor och få svar.

– Blåbär, säger hon och tittar ut i barrskogen.

Hon pekar upp mot himlen och beklagar sig över vädret, drar armarna mot sig och visar att det är kallt. Vi är på ett så kallat bärplockarläger.

Misstänkt stöldgods

Under onsdagens förmiddag har polisen besökt fyra läger, tre av dem övergivna. Där det fortfarande var människor kvar hittade polisen misstänkt stöldgods. Då ingen ville kännas vid sakerna har de tagits till hittegodsavdelningen i Söderhamn.Bland prylarna fanns bland annat en gammal motorsåg och aluminiumfälgar.

Lägret Arbetarbladet besöker ligger strax norr om Tönnebro värdshus och är polisens femte för dagen. Man tar en avfartsväg in i skogen och kör fem kilometer, vägens grus gör att bilen mullrar. Under presenningar och tält, vissa trasiga, bor människor. En pojke kommer fram och säger hej, han kan några ord på svenska och berättar att han heter Dancu och är tio år. När vi har växlat några ord går han till några kvinnor och män som sitter under en pressning.

Personerna i lägret säger alla ”blåbär”, ett av få ord de kan på svenska. De kommer alla från Bulgarien, som är ett av EU:s fattigaste länder, några är från huvudstaden Sofia, några är från Lovech.

– Litex, säger Tommy, en av dem som kommer från Lovech, han syftar på de bulgariska mästarna i fotboll.

Kan inte läsa

Tommy är den enda vuxna som pratar svenska, han kan inte mycket men hankar sig fram.

Polisen har tryckt upp en skrivelse på bulgariska till dem som bor i lägret. Rubriken lyder: ”Hur ni undviker brott”. Tommy får frågan om han kan läsa, han svarar jakande.

– Problemet är att de flesta är analfabeter, titta bara hur de lever, säger Per-Åke Johansson på Gävleborgspolisen.

Koppar framför blåbär

Precis som de 24 andra i lägret visar Tommy sin legitimation för poliserna, sedan körs namnen i polisens dator för att kolla om någon är efterlyst. Polisen får inga träffar.

Tommy och poliserna kommer överens om att lägret ska vara tömt och städat till klockan tio på torsdagsmorgonen. Samtidigt hittar en polis en stor hög rester från avskalade kablar i skogen, ett tiotal meter från lägerplatsen.

– Månadspriset på koppar är på 50 kronor kilot, mycket bättre än blåbär, säger Mikael Hedström, polisens pressinformatör som också är på plats.

Resurskrävande

Under onsdagen besökte polisen sammanlagt ett tiotal läger, tre med folk i. I två av dem hittade de misstänkt stöldgods.

– Vi kan bara ha misstankar om brott, alla som bor i lägren kan misstänkas för stöld av kablarna, men det är svårt att knyta till brott.

– Det går åt stora resurser för ett litet resultat, brott mot allemansrätten leder bara till en böteslapp, vi måste få politikerna att titta över gällande lag så att vi får redskap, säger Mikael Hedström.