Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen misstänker mordbrand

Branden i Andersberg i onsdags kväll började i en säng som inte borde ha funnits i trapphuset. Och röken spred sig genom dörrar som borde ha varit stängda.


– I ett sånt här läge är det säkrast för de boende om de stannar i sina lägenheter, säger räddningsledaren Hans Andersson.

Annons

Det var vid sjutiden i måndags kväll som det började brinna i trapphuset på Vinddraget 12 B. Någon hade tänt eld på en säng som stod i ett utrymme under trappan på entréplanet.

Polisen misstänker mordbrand men har ingen särskild person misstänkt. Dörrknackningar i huset har inte gett resultat.

Räddningledaren Håkan Andersson menar att en säng över huvud taget inte borde ha funnits i trapphuset. Fel nummer två var att dörrarna mellan husets tre trappuppgångar av någon anledning var öppna eller öppnades så att röken lättare spred sig till de andra trapphusen.

– De brukar vara stängda, säger Pia Berglund, Gavlegårdarnas förvaltare i området.

När räddningstjänsten kom till platsen hade folk redan börjat hoppa ut genom fönstren från första och andra våningen.

– Många undrar väl vad som står på och öppnar dörren och får in rök i lägenheten. Det blir obehagligt och då vill man ut till varje pris. Men det är när man försöker ta sig ut som man utsätter sig för fara, säger Håkan Andersson.

Räddningstjänsten hade aldrig för avsikt att utrymma huset utan försökte snarare få folk att stanna i sina lägenheter. Elden var snabbt under kontroll. Och enligt Håkan Andersson är det säkert inne i lägenheterna även om det skulle brinna en halvtimme i trapphuset utanför.

– Den informationen har vi försökt sprida till de boende, men kanske har vi varit lite dåliga på att nå våra nysvenskar, säger han.

På tisdagen jobbade en saneringsfirma med att tvätta väggar och tak, leda ut röklukt med mera. Under några timmar fick de boende inte använda sina toaletter.

– Avloppsröret har smält sönder. Vi kan inte laga det nedifrån, utan man måste troligen förstöra badrummet här ovanför, konstaterade Sven-Olof Pettersson på Gavlegårdarna strax efter lunch i går, när han jobbade med att förbättra nattens provisoriska lagning.

Gavlegårdarnas förvaltare Pia Berglund gick runt bland hyresgästerna på måndagskvällen och fick uppfattningen att inga lägenheter blivit allvarligt rökskadade.

– De som öppnade dörrarna kan ha fått in en del rök och sot. Om det är mer än de kan ta bort själva så ska de ringa sitt försäkringsbolag som får stå för saneringen, säger hon.