Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen om spiceöverdosen: "Sällan det är så här illa"

De två unga pojkarna som vårdas för överdos av spice har fått allvarliga skador.

Det var vid 03.38 på söndagens morgon som larmet kom in till SOS alarm om att två pojkar, mådde väldigt dåligt vid Vasaskolan. Enligt larmet var tillståndet särskilt illa för den yngre pojken, bara 16 år gammal.

– Det kan vara så att han slutade andas eftersom två separata ambulanser skickades till platsen. Enligt rapporten vårdas 16-åringen i respirator på akuten, säger Sven-Erik Hammar, vakthavande polisbefäl.

De båda är inlagda på vårdavdelning på Gävle sjukhus där de vårdas för allvarliga skador. Den ene av dem kommer från östra Gästrikland, medan den andre är hemmahörande utanför länet.

Händelsen rubriceras initialt som narkotikabrott. Men något förhör med pojkarna är inte aktuellt än med tanke på deras tillstånd. Enligt polisens befäl är en överdos av det här slaget ovanlig för så unga personer.

– Det är sällan det är så här illa. Men spice är bevisligen farligt i höga doser, säger Sven-Erik Hammar.

Att någon måste vårdas i respirator, som den 16-årige kille som överdoserade spice under natten till söndag i Gävle, har inte Mark Personne, överläkare på Giftinformationscentralen, stött på tidigare.

– Det är ovanligt får man säga.

Giftinformationscentralen får ett par samtal varje vecka som handlar om drogen Spice.

– Det ökar successivt, säger Mark Personne,

I fyra av tio fall handlar samtalen till Giftinformationscentralen om ungdomar under 20 år.

– Det är vanligt att ungdomar testar att röka spice. Ibland är det deras första kontakt med droger, säger Mark Personne.

Spiceöverdoser har i enstaka fall lett till hjärtinfarkt, stroke, kramper och akut hjärtsvikt. Det finns misstänkta dödsfall men det är inte hundraprocentigt klarlagt att de berodde just på drogen.

Spice består av laboratorieframställda varianter av cannabismolekylen som sprejas på växtmaterial.

– De syntestiska molekylerna är mycket mer rena än växten cannabis. De verkar på receptorerna i hjärnan på ett kraftfullare sätt.

Tillverkarna följer lagstiftningen noga. Så snabbt en molekyl blir narkotikaklassad byter de till en annan. På så vis kan drogen säljas lagligt.

– Ungdomarna ger sig ut på att testa något som är helt obeprövat. De vet inte mängden eller vilka substanser som finns i påsen. De blir någon slags laboratorieråttor för att testa okända kemikalier, säger Mark Personne.