Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen ska belöna våra vardagshjältar

Den som gör nåt dumt på stan kan få böter av polisen. Och från och med nu kan den som gör nåt bra få en belöning.
Polisens citygrupp och BIG i Gävle blir först i landet med att dela ut biobiljetter och gratisfika till nattens vardagshjältar.

– Vi kan kalla det positiv bötfällning, säger Tony Persson i citygruppen.
Idén fick citygruppen från en kanadensisk polis som besökte Gävle. Där använder polisen sedan länge ”positive community corrections”. Målet är att förebygga våld och kriminalitet genom att belöna gott uppförande och inte bara bestraffa dåligt.
– Vi tände på idén och det gjorde BIG också, berättar Peter Wengrud, även han polis i citygruppen.



Tanken är att den som stannar och hjälper någon som är alldeles för full, eller den som lyckas avstyra ett slagsmål, eller på något annat sätt gör en positiv insats ute på stan ska kunna få en belöning, antingen direkt på plats eller senare.
Tony Persson tar ett exempel. För några veckor sedan tog några tjejer hand om en berusad tjej på stan och hjälpte henne hem.
– Man får ingen belöning för att hjälpa sina kompisar, det gör alla. Det är att bry sig om medmänniskor utöver det som räknas.



BIG, Brottsförebyggarna i Gävle, kommer att stå för kostnaderna, i den mån det inte går att få gratisbiljetter och sponsring.
– En biobiljett, fikabiljett, fritt inträde på bowling eller bad, är några exempel på belöningar som vi ska försöka få fram, säger Thed Stjerneklev på BIG,
Polisens citygrupp består just nu av Peter Wengrud, Tony Persson och Nils Andersson.

De har blivit kända ansikten under helgnätterna ute på stan i Gävle. De har nu fått klartecken att fortsätta sin verksamhet men resurserna räcker ännu bara till tjänstgöring varannan helg.
De ”positiva böterna” blir ett nytt verktyg i deras uppgift att minska gatuvåldet.
– Vi hoppas också att de ska hjälpa till att förändra bilden av polisen. Vi är inte bara dom som slår ner på negativa saker, vi uppmuntrar positiva också, säger Tony Persson.