Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen skärper beredskapen

Brottsförebyggarna i Gävle, BIG, hoppas på en lugn nyårsafton och kommer inte att finnas ute på stan. Men polisen har höjt beredskapen.
– Vi har extra personal ute varje nyårsafton, säger Lars Fredin vid närpolisen.

Nyårsafton är en av årets stora festkvällar, både för vuxna och ungdomar. Enligt en undersökning som ett försäkringsbolag låtit göra i samarbete med ungdomssajten Lunarstorm kommer hälften av alla ungdomar mellan 15 och 20 år att dricka sig berusade under nyårskvällen.

Men Brottsförebyggarna i Gävle, BIG kommer inte att finnas ute på stan. Deras bedömning är att nyårshelgen till hör de lugnare.

– De senaste åren har det varit skolavslutningen, sista april och Cityfesten som varit våra riskhelger, därför prioriterar vi inte nyårsafton, säger Pelle Matton på BIG.

Polisen har däremot höjt bemanningen. Flera krogar har öppet under kvällen och det kan båda för stök.

– Vi har ökad beredskap och har extra personal ute. Det har vi varje nyårsafton och så kommer det att vara i år också, säger Lars Fredin länschef vid närpolisen.

Socialtjänsten i Gävle kommer att ha den sociala beredskapen öppen dit allmänheten, polisen och sjukvården kan ringa för att tala med en socialarbetare.

– Vi prioriterar barn och unga och händelser där de kan fara illa, inte polisiära ärenden, säger Anne Sundberg gruppchef på utredningsenheten för ungdomar.

Men socialtjänsten kommer inte ha någon personal ute för att ta hand om berusade ungdomar.

– Fylleri är i första hand föräldrarnas ansvar, men är det riktigt allvarligt så rycker vi in och gör bedömningar. Om barnkliniken får in något barn med alkoholförgiftning så kontaktar de alltid oss, försäkrar hon.

Utanför Mcdonaldsrestaurangen vid Stortorget brukar det ofta samlas ungdomar och en del vuxna kring tolvslaget.

– Jag tror det kommer vara ganska lugnt, säger restaurangchefen Sadeem Fleyeh.

Personal kommer att hålla koll inne i restaurangen och väktare kan ringas in om det blir oroligt utanför.

Enligt SMHI:s väderprognos kommer det vara tre minusgrader under nyårsnatten och kallgrader är något som kan ha en lugnande effekt på firandet.

– Om det är kallt så blir det lugnt. Festandet och stöket ute är väderbundet, menar Pelle Matton på BIG.