Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen slängde vapen för miljoner

Polisen har tvingats kassera tjänstevapen för flera miljoner kronor.
Ammunitionen som använts för att öva förstörde vapnen.

Annons

Den svenska polisen har mycket stora problem med övningsammunitionen till sina pistoler.
För drygt ett år sedan upptäcktes att ammunitionen skadade tjänstevapnen. Skälet var att patronerna var för hårt laddade.
– Vi hade en del skadade vapen ute i landet, men hur stor omfattning det rörde sig om vet jag inte, säger Lena Tysk, enhetschef vid Rikspolisstyrelsen RPS, till TT.För att åtgärda skadorna byttes bland annat mantlarna ut på de vapen som skadats. Men att byta ut delarna till vapnen har inte visat sig vara tillräckligt.
För tillfället pågår en skadeståndsprocess mellan polismyndigheten i Stockholms län och RPS eftersom polisen i Stockholm vill ha ersättning för vapen som tvingats skrotas på grund av den felaktiga ammunitionen. Totalt handlar det om ungefär 450 vapen som kasserats och ersatts med nya till en kostnad av nästan fem miljoner kronor, skriver Aftonbladet.
– Det är det enda distrikt som krävt ersättning, säger Lena Tysk.
Enligt henne pågår en diskussion om det är bara är övningsammunitionen som orsakat skadorna på vapnen i Stockholm.Den skadliga övningsammunitionen är ersatt, men det har varit stora problem även med den nya ammunitionen.
– Den här gången går den inte av. Det är vissa partier som inte fungerat. I och med att det kan finnas risk att den smäller av när man gör mantelrörelsen för att få ut patronen ur vapnet har vi satt brukandeförbud på de här specifika partierna, säger Lena Tysk.


RPS har stoppat leveranserna av den felaktiga ammunitionen ut till polismyndigheterna och nu ska en ny omgång skickas ut.
Att övningsammunition förstör polisens pistoler är ett känt problem för den svenska polisen.
Under 1998 kasserades ett hundratal vapen som skadats när trycket i patronerna var för högt.

Annons