Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen utreder våldtäkt på psykiatriavdelningen på Gävle sjukhus

Den 25 juli kom en anmälan om våldtäkt in till polisen. Brottet ska ha begåtts på den allmänpsykiatriska avdelningen på Gävle sjukhus. Polisen är mycket förtegen om händelsen som rubricerades som sexualbrott. Elin Rosengren, verksamhetschef på vuxenpsykiatri Gävleborg bekräftar att det rör sig om att en patient ska ha utsatts för våldtäkt av en annan patient.

– Jag är otroligt ledsen över det inträffade. Det här ska inte kunna ske. Man ska kunna känna sig trygg som patient. Det vi kommer göra nu är att utreda internt vad som har hänt och det har också gjorts en polisanmälan. Det är viktigt att komma ihåg att det är extremt ovanligt att sånt här sker. Jag känner inte till något liknande fall, säger hon.

Hur ser säkerheten ut på avdelningen, kan patienter gå runt helt fritt?

– Det ingår på vårdavdelning att patienter kan röra sig fritt. Vi är bemannade med personal men saker kan ske otroligt fort. Det kan röra sig om fem till tio minuter där vi inte har haft uppsyn över en patient. Det är 20 vårdplatser så det är svårt att ha uppsyn över alla samtidigt. Men det är just det här som vi ska se över i våra rutiner för att sånt här inte ska kunna hända.

Polisen håller nu på att utreda om ett brott har begåtts och vill inte kommentera händelsen. Även åklagarmyndigheten är tystlåten om det påstådda brottet och hänvisar till förundersökningssekretess.

Akuta insatser har satts in för patienten i fråga.