Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen: "Vår taktik fungerade"

Det blev tidvis stökigt under nazistiska Svenskarnas partis torgmöte på fredagen.
Flera personer vittnade om överdrivet våld från polisens sida.

Annons

Nära tusen personer hade samlats på Rådhustorget på fredagen för att visa sitt missnöje mot nazistiska Svenskarnas parti och deras ordförande Stefan Jacobsson.

Motdemonstrationens storlek innebar en polisinsats med hundratals poliser där Gävleborgpolisen fick hjälp av nationella förstärkningsorganisationen och poliser från Västmanland och Uppsala.

Ett trettiotal brott rapporterades, varav de flesta handlade om störande av allmän sammankomst.

Flera personer som var där för att motdemonstrera vittnar om onödigt våld från polisens sida. En film som cirkulerar på facebook visar hur en ung tjej blir nedtryckt och fasthållen av poliser.

Förre Gävleprofilen och numera ordförande i Örebro Missionsskolas studentkår PO Flodström är en av dem som delat filmen och såg det hända.

Han är själv aktiv vänsterpartist och har tidigare själv ordnat liknande motdemonstrationer där han upplever att polisens arbete fungerat bra.

– Polisen gjorde stötar in i folkmassan. Det var surrealistiskt. Jag fick själv springa och hoppa ner i Gudinnan, fontänen vid torget, två gånger för att inte komma i vägen för polisen.

PO Flodström vittnar om hur han ser hur polisen sliter tag i en 14-årig flicka som satt helt still på marken på torget, bara någon meter från honom själv.

Han beskriver också hur en vän till honom oprovocerat fick en armbåge i magen av en polis.

– Eftersom de var så många poliser hade de inte behövt vara stressade. Ibland gick det lugnt till, de gick fram till maskerade personer och bad dem ta av maskerna. Det var bra polisarbete. Men det kändes som att det direkta hotet mot oss som var där var poliserna, inte nazisterna. Så har jag inte känt förr, säger PO Flodström.

Polisen själva menar att alla som känner sig att de blivit felaktigt behandlade kan göra en anmälan.

– Finns gripandet på film är det jättebra. Jag tror att många inte vet att det faktiskt är mot lagen att störa en laglig demonstration, och att det är därför vi är där. I första hand säger vi ju till personen som stör, säger Paul Edenström, vakthavande befäl hos Gävlepolisen.

Om personen inte lyssnar utan fortsätter att störa ska polisen meddela att personen nu begår ett brott. Om störandet ändå fortsätter kan då personen gripas.

– Många gånger vet man inte vilken reaktion man får av den som grips, och vi måste snabbt få kontroll på situationen eftersom vi inte vet vad människorna runtomkring har för agenda.

Kan du förstå att folk känner sig kränkta?

– Jag, jag förstår det utifrån den okunskap som finns. Vissa vill störa och skrika, men det är faktiskt ett brott man begår. Man måste inte ha samma åsikt som den som pratar, men alla ska få föra sin talan utan att bli störda.

Se och läs mer:

Polisen: Vår taktik fungerade

TV: Se vår livesändning från Rådhustorget i repris

TV: Här smäller det vid fotografens ben

Reportage: Rådhustorget fylldes av hat

Bibliotekarien: Jag tycker att de är äckliga

Daniel Nordström: Det känns som vi alla är förlorare

Jenny Wennberg: Vems demokrati skyddar vi med tystnad?

Gudstjänst och picknick: de undvek torget