Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen varnar dig i din bilradio

Snart får du en varning i bilradion av polisen eller räddningstjänsten om deras framfart.
Många bilister hör eller ser inte när polisen eller räddningstjänsten rycker ut med sina tjutande bilar.

– En del hör oss inte alls. Andra blir lätt panikslagna, bromsar eller gör något annat som utsätter trafikanterna för fara, säger Lars Westerlund vid Räddningstjänsten i Enköpings och Håbos kommuner.


För att underlätta framkomligheten för polis, ambulans och brandbilar med blåljuset på vill flera att ordningsmaktens företrädare inför ett nytt radiosystem.
Under sex veckor har ett australienskt företag testat det nya radiosystemet hos räddningstjänsten i Enköpings och Håbos kommuner.
– Vi är mycket nöjda och vi nästan grät när utrustningen plockades bort ur våra bilar, säger en överväldigad Lars Westerlund.


Rikspolisstyrelsen och Räddningsverket ska ansöka hos Post-och telestyrelsen om att få använda tekniken på flera platser i landet.
– Om utrustningen får användas i Sverige ska vi se över om det är något för oss, säger pressekreterare Elin Almqvist vid Rikspolisstyrelsen.


Med hjälp av den nya tekniken kan utryckningsfordonen inom en radie av drygt 300 meter avbryta bilisternas radiolyssnande och varna dem. Förutsättningen är förstås att bilradion är påslagen.