Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Polisens resurser räcker inte"

Polisutredningar blir liggande under lång tid utan att något händer.
– Att det går troll i ett ärende, det kan hända. Men inte när det är så här många, säger åklagare Lars Göransson.

Gävleborgspolisen brottas med utredningar som drar ut på tiden.

Fallet med den bortglömda skjutningen på Öster och knivdådet på McDonalds är endast två exempel på brottsutredningar som blivit liggande.

Lars Göransson, åklagare vid åklagarkammaren i Gävleborg, har flera utredningar på sitt bord som knappt är påbörjade – på grund av att polisen inte hinner med.

Han säger att det är olyckligt att knivdådet vid McDonalds blivit liggande.

– Det närmar sig ett år på ett allvarligt våldsbrott. Det blir allt svårare för inblandade att minnas vad de gjorde eller såg för ett år sedan.

Har inte du som förundersökningsledare i fallet ett ansvar?

– Som åklagare styr jag inte över resurserna. Polisens resurser räcker inte till. Det finns flera utredningar som ligger, säger Lars Göransson.

Han tar exempel på brott som bedrägerier och förskingring, vilka riskerar att länge bli liggande lång tid utan åtgärder.

– Det finns ett grovt bedrägeri från mars i förra året, med belopp på ett par-tre miljoner kronor. Det är ingen idé att jag läser in mig på fallet innan det finns en utredare, och det gör det ännu inte.

Även fallet med miljonförskingringen vid Lättings i Gävle har enligt Göransson blivit liggandes sedan verksamhetschefen i november erkände att hon tömt föreningens konto på en miljon kronor.

Lars Göransson säger att han inte har upplevt såhär omfattande problem med utredningar någon annanstans.

– För varje månad som går blir det svårare att utreda och bevisning riskerar att gå förlorad.