Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisförhandlare vid hungerstrejk

Under söndagen träffade polisens förhandlare de afghanska ungdomarna för att få dem att avsluta hunger­strejken.

Men hittills har samtalen inte gett något resultat.

I dag, måndag, går hungerstrejken i Gävle in på sitt elfte dygn. De avvisningshotade afghanska ungdomar som sedan 3 maj inte ätit något blir allt mer medtagna och under söndagen fördes ytterligare två av dem till sjukhus.

Samtidigt jobbar polisens krisförhandlare med att försöka förmå dem att avbryta sin strejk. Under söndagen hade de enskilda samtal med ett par av de hungerstrejkande.
– En del mådde för dåligt och andra var rädda eftersom de har traumatiska erfarenheter av poliser, säger Embla Hellberg, en av de unga aktivister som varit med ungdomarna sedan strejken började.

Hon var med vid två av samtalen eftersom de hungerstrejkande inte vågade vara ensamma med polisen.
– Polisen försökte övertyga dem om att sluta hungerstrejka, de pratade om att det aldrig har lett till några ändrade beslut.

Det är Migrationsverket som kallat på polishjälp eftersom hungerstrejken dragit ut på tiden. Man är rädd för att ungdomarna ska få bestående skador, exempelvis på inre organ.

Hittills är det dock ingen som avbrutit strejken, men samtalen fortsätter under måndagen.