Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisutredningen om döda hunden ännu inte färdig

Snart har det gått ett år sedan den döda vinthunden hittades

i Ockelbo. Men polisen har ännu inte bestämt om man ska väcka åtal för djurplågeri. Anledningen: ingen har tid att ta hand om utredningen.


– Det ligger i balans nu, ingen jobbar med det, säger Kenneth Andersson på Gävlepolisen.

Det var i december förra året som Arbetarbladet berättade om att en vit greyhound hittats död i skogen ovanför idrottsplatsen i Ockelbo. Hunden var fastbunden i en gran. Den döda hunden identifierades som en tioårig tik med anor från Irland, där den också tävlat i kapplöpning. Fram till förra våren bodde den hos en ägare i Älvkarleby, men i höstas togs den över av en kvinna i Ockelbo.

Redan i mars kom obduktionsprotokollet från Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala – men det är fortfarande ingen som har tagit hand om ärendet med den döda vinthunden. Om det ska väckas åtal för djurplågeri eller inte är alltså fortfarande inte klart.

– Det beror på att vi har många andra ärenden som är prioriterade före. Vi har tunt med folk och det rasslar in nya ärenden hela tiden, säger förundersökningsledare Kenneth Andersson.

Det preliminära resultatet av obduktionen av hunden, som blev klar på någon vecka, kunde inte ge något besked om hur hunden dött. Polisen ville därför invänta den slutliga obduktionsrapporten – beräknad till slutet av januari – innan man bestämde sig för en brottsrubricering. Men sedan rapporten kom i mars har det alltså ändå inte hänt något.

– Det jag kan säga är att det inte går att fastställa om hunden har lidit och om det rör sig om djurplågeri, säger Andersson.

Om hunden led innan den dog handlar det om djurplågeri, annars om miljöbrott. En avlivad hund måste nämligen grävas ned i marken efter tillstånd från kommunen.