Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiken kostade Franks partivän livet

Tänk dig att Maria Wetterstrand och Lars Ohly fängslas under valrörelsen.

Tänk dig att Mona Sahlins närmaste man mördas.

Osannolikt, eller hur?

Ändå var det precis vad som hände i Frank Habinezas hemland Rwanda, tidigare i år.

Frank Habineza utmanade den sittande presidenten i Rwanda inför valet i augusti. Då mördades hans närmaste partikollega och partivän.

14 juli i år hittades det gröna partiets vice ordförande Andre Kagwa Rwisereka halshuggen intill sin bil i södra delen av landet.

– Vi vet inte vem som dödade honom. Vi har bett regeringen utreda dödsfallet, men har inte sett något resultat, säger Frank Habineza, ordförande för Rwandas gröna parti och Afrikanska gröna federationen.

Han vill inte spekulera, men konstaterar att Human Right Watch och Amnesty säger att det finns politiska motiv bakom.

Inför valet i Rwanda fanns tre oppositionspartier. Två av ledarna fängslades under valrörelsen, och den ene anklagades för terrorism. Frank Habieneza fortsätter att räkna upp exempel på hur regeringen har tystat kritiker och opposition.

– Det finns ingen yttrandefrihet, ingen föreningsfrihet och ingen fri media. En journalist blev dödad i sitt hem. Om vi hade ett rättssäkert rättssystem kunde de skyldiga dömas, och de oskyldiga frikännas. Nu sitter oskyldiga i fängelse, säger han.

Själv har Frank Habineza utsatts för flera hot, mest indirekta hot men även dödshot. Han berättar också att det händer att hans hus bevakas och familjens hemhjälp har blivit utfrågad.

– Folk är rädda för att komma till mitt hus eller ringa till mig. Innan var det många som ville komma, men nu blir de påverkade och folk är rädda att prata med mig, säger han.

Inte gett upp

Han kom till Sverige för att delta i möten inom den gröna samarbetsorganisationen Green Forum. Hemresan till Rwanda är planerad till lördag.

Än har han inte gett upp kampen för ett demokratiskt Rwanda. Han anser att demokrati är nödvändigt för att landet ska få en varaktig utveckling.

Därför vill han uppmana de svenska väljarna att använda sin rösträtt klokt.

– Rösta på partier som försäkrar att svensk utrikespolitik förespråkar demokrati i Afrika och Rwanda, vädjar Frank Habineza.