Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker i Gävleborg – fortsätt satsa på hållbar energi från skogen

Sommarens skogsbränder slog hårt mot Sveriges skogsägare. Men det är i just skogen som en nyckel till klimatomställningen finns. Det vet tio av tio riksdagskandidater från Gävleborg. Vi uppmanar dem att fortsätta satsa på ett hållbart skogsbruk nästa mandatperiod, skriver Peter Granborn på bioenergiföretaget Scandbio.

Den gångna sommarens nyhetsrapportering dominerades av skogsbränder. Skogen har genom historien tjänat Sverige väl, så det är naturligt att medierna rapporterar om hur skogsägare, landsbygden och hela samhället påverkas.Det varma vädret var en starkt bidragande orsak till bränderna. I takt med att klimatförändringarna förvärras kan vi förvänta oss allt fler skogsbränder. Fortsätter vi använda fossila bränslen blir extremväder vanligare.

Men på samma gång som skogen hotas finns nycklarna till klimatomställningen i samma skog. Träd som avverkas fortsätter att lagra kol, till exempel genom att bli till bostäder. Och när avverkad skog ersätts med ny, lagrar den koldioxid.

Från skogs- och sågverksindustrin uppstår restprodukter som sågspån och flis. Restprodukterna bidrar till klimatomställningen genom att ersätta fossila bränslen. Ett exempel är träpellets av restprodukter från ett ansvarsfullt svenskt skogsbruk som säkerställer skogens återväxt. Det är en långsiktigt hållbar energilösning, eftersom pellets är en del av skogens kretslopp.

Ett hållbart skogsbruk minskar alltså inte bara utsläppen, det hjälper även till att fånga utsläppt koldioxid. I Sverige avverkar vi bara 75 procent av skogens årliga tillväxt, så det finns möjligheter att öka uttaget. Och använder vi oss mer av träbaserade produkter så ökar också restprodukterna – som kan ersätta fossila bränslen.

Riksdagen beslutade i fjol att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Att gå från ett fossilberoende till förnybara energikällor är en nödvändighet för att lyckas.

Även under nästa mandatperiod kommer det att finnas ett starkt stöd bland riksdagspolitiker att för att bryta klimatförändringarna. När vi frågade 532 riksdagskandidater svarade nio av tio att de tycker att restprodukter från svensk skog ska användas för att ersätta el och olja för uppvärmning. I Gävleborg var resultatet tio av tio.

När vi frågade 532 riksdagskandidater svarade nio av tio att de tycker att restprodukter från svensk skog ska användas för att ersätta el och olja för uppvärmning. I Gävleborg var resultatet tio av tio.

Dessutom anser sju av kandidaterna i Gävleborg att det finns utrymme att öka uttaget av svensk skog.För att lyckas med klimatomställningen krävs ett hållbart svenskt skogsbruk. Vi uppmanar därför Gävleborgs politiker att fortsätta satsa på svensk skog och bioenergi.

Peter Granborn

vd Scandbio

LÄS fler debattartiklar här:

 Rösta om Stornorrland: I frågan om storregioner gör man sitt bästa för att köra över medborgarna

► Sveriges Byggindustrier: Därför behövs en ny bostadspolitik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel