Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker på semester när landstinget är i kris

Det politiska dödläget i landstinget Gävleborg riskerar att bli långvarigt.


Inga förhandlingar väntas ske de kommande veckorna.


Landstingsrådet Ann-Margret Knapp och socialdemokraternas länsordförande Raimo Pärssinen har nämligen båda åkt iväg på semester till Sydostasien.

Efter att centerpartiet i lördags meddelade att de inte kan tänka sig att gå in i ett samarbete med socialdemokraterna och miljöpartiet är man tillbaka på ruta ett i Landstinget Gävleborg.

Det finns inga partier som är beredda att tillsammans styra landstinget de kommande åren. De försök som gjorts för att hitta en blocköverskridande lösning har hittills misslyckats.

Därmed har landstinget i praktiken stått utan politisk ledning i två veckor. Och risken är att dödläget blir långvarigt.

Delvis eftersom det inte finns några självklara lösningar att ta till.

De borgerliga partierna tycks till varje pris vilja hålla ihop sin allians och socialdemokraterna och miljöpartiet säger minst lika hårdnackat nej till att samarbete med moderaterna. Därmed är läget låst.

Mitt i krisen åker dessutom två av huvudpersonerna, landstingsrådet Ann-Margret Knapp, s, och socialdemokraternas länsordförande Raimo Pärssinen, iväg på semester.

Knapp till Vietnam och Pärssinen till Thailand.

Eftersom de representerar det största partiet i landstingsfullmäktige innebär det att alla förhandlingar i princip avstannar de kommande två veckorna.

Ansvaret för att ta initiativ till att försöka bilda en ny landstingsmajoritet har bollats tillbaka till moderaterna och deras oppositionsråd Patrik Stenvard räknar med att det kommer att dröja ytterligare två veckor – tills Knapp och Pärssinen är tillbaka – innan partierna tidigast kan träffas.

– Det är inte jättepanik att få ihop en ny majoritet men sedan har vi ju en budget som ska börja verkställas och den är det ju mer bråttom med, konstaterar han.

Att man ska kunna få ihop en ny ledning i Knapps och Pärssinens frånvaro är det ingen som tror.

Att vänsterpartiet skulle göras upp med moderaterna kan man nog betrakta som uteslutet och miljöpartiets länsordförande Jörgen Sjöstedt säger att de inte har för avsikt att sätta sig i några samtal bakom ryggen på sin nuvarande samarbetspartner.

Ann-Margret Knapp och Raimo Pärssinen satt i går på flygplan och gick inte att nå för kommentarer.